ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
30.05.2005 N 11/5-18/6179-ЕП |
Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
( Лист відкликано на підставі Листа Державної митної служби N 11/1-21/13373-ЕП від 24.11.2006 )
В доповнення до листа Держмитслужби від 25.05.05 N 11/2-9/5925 ( v5925342-05 )
З метою забезпечення практичної реалізації вимог пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2005 N 269 "Про здійснення попереднього документального контролю товарів у пунктах пропуску через державний кордон України" (далі - Постанова) та пунктів 3 та 4 Порядку здійснення попереднього документального контролю товарів у пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого цією постановою Кабінету Міністрів України (далі - Порядок), повідомляємо про наступне.
За спільною позицією міністерств, задіяних у реалізації вимог Постанови, визначальним є узгодження відповідно до пунктів 3 та 4 Порядку:
а) переліку товарів, які згідно з міжнародними договорами України та нормативно-правовими актами, виданими на їх виконання, підлягають обов'язковому контролю з боку компетентних контрольних органів безпосередньо у пункті пропуску через державний кордон України;
б) переліку товарів згідно з додатком 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.02 N 1569, які (за виключенням товарів з переліку, означеного пунктом а), підлягають попередньому документальному контролю митними органами у пунктах пропуску через державний кордон України.
На підставі офіційних матеріалів, надісланих до Держмитслужби України відповідними міністерствами (листи Мінагрополітики від 23.05.05 N 37-15-7/7349, від 23.05.05 N 812-03-9, лист заступника Головного державного санітарного лікаря України від 24.05.05 N 05.0302-10/484, лист Міністерства культури і мистецтв України від 28.04.2005 N 10-3169/18, лист Мінприроди України від 12.05.2005 N 7/2-6/415), надаємо інформацію про розподіл повноважень між Держмитслужбою України та іншими відомствами щодо здійснення відповідних видів контролю товарів у пунктах пропуску через державний кордон України та рекомендації щодо особливостей здійснення документального контролю.
1. Мінагрополітики України / Державний департамент ветеринарної медицини (Ветеринарний контроль)
Базовий перелік товарів, що підлягають ветеринарному контролю, визначено у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 N 1569.
Проте, відповідно до міжнародних норм, необхідно виділити перелік вантажів, які можуть становити загрозу занесення на територію України збудників особливо небезпечних хвороб тварин (Список А Міжнародного ветеринарного кодексу - список заразних хвороб тварин, що швидко поширюються та можуть призвести до важких соціально-економічних наслідків або становити загрозу для здоров'я і негативно впливати на національну безпеку та міжнародну торгівлю). Прийняти рішення щодо можливості ввезення на територію України цих вантажів може лише фахівець служби державної ветеринарної медицини, який має спеціальну освіту та досвід роботи.
З огляду на вищезазначене, надаємо для керівництва в роботі узгоджений з Мінагрополітики України Перелік товарів, що підлягають ветеринарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разі їх ввезення на митну територію України (Додаток 1). При цьому:
- у колонці 3 Додатку 1 зроблено відмітки про товари, які підлягають попередньому документальному контролю митних органів у пункті пропуску через державний кордон України;
- у колонці 4 Додатку 1 зроблено відмітки про товари, які підлягають обов'язковому ветеринарному контролю служби державної ветеринарної медицини в пункті пропуску через державний кордон України.
Попередній документальний контроль вантажів митними органами здійснюється при наявності:
- оригіналу ветеринарного сертифікату країни походження,
або
- оригіналу ветеринарного свідоцтва (копії реєстраційного посвідчення на ввезення ветеринарних лікарських засобів, копії реєстраційного посвідчення на корми для домашніх тварин, копії реєстраційного посвідчення на кормові добавки).
Факт здійснення попереднього документального контролю засвідчується шляхом вчинення посадовими особами митного органу запису на лицьовій сторінці ветеринарного сертифікату, ветеринарного свідоцтва, або реєстраційного посвідчення: "Направляється для проходження остаточного ветеринарного контролю до митниці призначення (вказується митний орган)". Зазначений запис завіряється особистою номерною печаткою посадової особи митного органу.
2. Мінагрополітики України / Головна державна інспекція з карантину рослин (Фітосанітарний контроль)
Базовий перелік товарів, що підлягають фітосанітарному контролю, визначено у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 N 1569.
Поряд з цим постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 року N 672 "Про затвердження Порядку проведення інспектування, огляду, аналізу, обстеження та знезараження підкарантинних матеріалів і об'єктів та їх переліку" затверджено перелік товарів, що підлягають інспектуванню, огляду, аналізу та обстеженню державними інспекторами з карантину рослин (далі - підкарантинні матеріали і об'єкти).
Товари, що не ввійшли до переліку підкарантинних матеріалів і об'єктів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 року N 672, але визначені у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 року N 1569, підлягають попередньому документальному контролю, який здійснюють митні органи України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2005 року N 269.
З огляду на вищезазначене, надаємо для керівництва в роботі узгоджений з Головною державною інспекцією з карантину рослин Мінагрополітики України Перелік товарів, що підлягають фітосанітарному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України в разі їх ввезення на митну територію України (Додаток 2). При цьому:
- у колонці 3 Додатку 2 зроблено відмітки про товари, які підлягають попередньому документальному контролю митних органів у пункті пропуску через державний кордон України;
- у колонці 4 Додатку 2 зроблено відмітки про товари, які підлягають обов'язковому фітосанітарному контролю служби Головної державної інспекції з карантину рослин в пункті пропуску через державний кордон України.
При здійсненні попереднього документального контролю товарів (колонка 3 Додатку 2) подання карантинних документів у пунктах пропуску через державний кордон України не потрібно. Окрім цього, якщо товари, що підлягають обов'язковому фітосанітарному контролю служби Головної державної інспекції з карантину рослин в пункті пропуску через державний кордон України (колонка 4 Додатку 2), переміщуються через державний кордон України у герметичних транспортних засобах (у тому числі контейнерах) рефрижераторного типу, митні органи можуть також здійснювати попередній документальний контроль цих підкарантинних матеріалів та об'єктів. У таких випадках підставою для завершення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон є наявність фітосанітарного сертифікату країни експортера та карантинного дозволу. У разі відсутності фітосанітарного сертифікату, у розділі 2 карантинного дозволу має міститися інформація про відсутність такого сертифікату.
Факт здійснення попереднього документального контролю товарів засвідчується шляхом вчинення запису посадовими особами митного органу на зворотній сторінці товаросупровідних (товаротранспортних) документів, що передаються перевізнику: "Направляється для проходження остаточного фітосанітарного контролю до митниці призначення (вказується митний орган)". Зазначений запис завіряється особистою номерною печаткою посадової особи митного органу.
3. Міністерство охорони здоров'я / Департамент державного санітарного епідеміологічного нагляду (санітарно-епідеміологічний контроль)
Міністерством охорони здоров'я України Держмитслужбі України передає митним органам повноваження по здійсненню попереднього документального контролю практично за повним Переліком товарів, що підлягають санітарно-епідеміологічному контролю, визначеному у додатку 2 до Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2002 N 1569.
Інформуємо, що відповідно до статті 16 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" дозвільним документом для ввезення, реалізації та використання на території України продукції закордонного виробництва є позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи - документ встановленої форми, що засвідчує відповідність (невідповідність) об'єкта державної санітарно-епідеміологічної експертизи медичним вимогам безпеки та здоров'я і життя людини, затверджується відповідним головним державним санітарним лікарем і є обов'язковим для виконання власником об'єкта експертизи (далі - Висновок).
Відповідно до наказу МОЗ України від 09.10.2000 N 247 "Про затвердження Тимчасовою порядку проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 10.01,01 за N 4/5195, державна санітарно-епідеміологічна експертиза проводиться установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби України, а в особливих випадках - комісіями, що утворюються головним державним санітарним лікарем. Висновок експертизи затверджує власним підписом та печаткою головний державний санітарний лікар (України, АРК, області, на водному, залізничному та повітряному транспорті, міст Києва, Севастополя,) або вповноважений заступник. Після затвердження Висновок уноситься до реєстру висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи і йому присвоюється відповідний номер. Висновок вважається дійсним тільки за наявності номера реєстрації в реєстрі.
При проведенні попереднього документального контролю у пунктах пропуску через державний кордон власник (перевізник, представник) вантажу повинен надати митним органам Висновок (оригінал, або копію), згідно форми, затвердженої наказом МОЗ від 09.10.2000 N 247 та приведеної в додатку до цього листа.
При розгляді зазначеного документу інспектор митного органу має звернути увагу на наступне.
Реквізити установи (закладу), яка затверджує Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи: "ЗАТВЕРДЖУЮ" Головний державний санітарний лікар (заступник головного державного санітарного лікаря)
Якщо Висновок підготовлений комісією, то його затверджує Головний державний санітарний лікар України, або його заступник. У такому разі після слова "ЗАТВЕРДЖУЮ" вказується "Головний державний санітарний лікар України", або "Заступник Головного державного санітарного лікаря України", прізвище, ім'я по батькові.
Якщо Висновок підготовлений установою (закладом) державної санітарно-епідеміологічної служби, то після слова "ЗАТВЕРДЖУЮ" вказується "Головний державний санітарний лікар відповідної території, відповідного виду транспорту", або "Заступник головного державного санітарного лікаря відповідної території, відповідного виду транспорту", прізвище, ім'я по батькові, дата видачі та номер Висновку.
Дата видачі та номер Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
В графі "Код за ДКПП, код УКТЗЕД, артикул" проставляється на кожний об'єкт експертизи (імпорт) код товару згідно УКТЗЕД.
У випадках, коли на експертизу надано товари однієї товарної позиції, проставляється код згідно УКТЗЕД на рівні перших чотирьох знаків і прописується згідно додатку, який оформляється на окремому аркуші і затверджується печаткою установи, яка проводила експертизу.
"Висновок дійсний до..." - на продукцію імпортного виробництва Висновок є чинним на термін дії контракту, але не більше чим п'ять років.
В кінці висновку прописується необхідність проведення санітарно-епідеміологічного контролю: на кордоні та при митному оформленні об'єкта експертизи (примітка: в переважній більшості випадків має бути записано слідуюче: "На кордоні та при митному оформленні об'єкта експертизи контролю за показниками безпеки для здоров'я людини не потребує").
В разі надходження об'єкта експертизи з країни, небезпечної за санітарно-епідеміологічними критеріями (особливо небезпечні інфекції, високий рівень радіоактивності тощо), прописуються вимоги щодо обов'язкового контролю на кордоні та при митному оформленні за відповідними показниками безпеки.
Крім того, підставою для здійснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску є наявність товару у переліку об'єктів зовнішньоекономічної діяльності за кодами УКТЗЕД, затвердженого висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи, який щорічно готується Департаментом державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України. Перелік товарів на 2005 рік затверджений висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 27.12.04 N 05.03.02-03/52400.
За наявності висновку або щорічного висновку митні органи здійснюють попередній документальний контроль без участі представників державної санітарно-епідеміологічної служби.
У випадку відсутності у власника товару висновку державного санітарно-епідеміологічної експертизи ( або щорічного висновку), з метою недопущення затримки вантажів у пунктах пропуску, де відсутні санітарно-карантинні пункти (СКП), прийняття рішення щодо проведення попереднього документального контролю можливе відповідно до п.10 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.02 N 1569.
Беручи до уваги, що:
медичний огляд пасажирів, екіпажів, бригад з метою недопущення ввезення та розповсюдження небезпечних інфекційних захворювань
та
санітарний огляд транспортних засобів та вантажів, що можуть бути факторами передачі інфекції або створити небезпеку для життя і здоров'я людей,
не відноситься до сфери застосування постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.05 N 269 та у відповідності до вимог:
- законів України "Про захист населення від інфекційних хвороб", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", "Про транзит вантажів";
- постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.99 N 696 "Про затвердження правил санітарної охорони території України" посадовими особами санітарно-карантинних підрозділів (СКП) у пунктах пропуску через державний кордон у морських, річкових портах та поромних сполученнях, аеропортах здійснюється:
- медичний (санітарний) огляд суден у пунктах пропуску через державний кордон України;
- медичний (санітарний) огляд пасажирів плаваючого та льотного складу морських (річкових) та повітряних суден, усіх видів вантажів, товарів;
- проведення поточної дезінфекції (в разі наявності на судні особи з підозрою на інфекційне захворювання);
- проведення епідемічного обстеження суден та огляд членів екіпажу, пасажирів (в разі підозри на інфекційне захворювання);
- проведення епізоотологічного обстеження судна, вантажів, контейнерів, ліхтерів (в разі отримання інформації про наявність на них комах, гризунів, кліщів).
4. Контроль за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України
Відповідно до статті 22 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей", забороняється ввезення на митну територію України культурних цінностей, щодо яких оголошено розшук.
На підставі спільного наказу Мінкультури України та МВС України, погодженого Держприкордонслужбою України, від 10.08.2004 N 517/885 "Про оперативний обмін інформацією щодо культурних цінностей, оголошених у національний та міжнародний розшук" Національне центральне бюро Інтерполу в Україні щомісячно - до 10 числа місяця, наступного за звітним, надсилає зазначену інформацію до Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. Далі інформація про культурні цінності, які оголошені у розшук і заборонені до ввезення на митну територію України, надається Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Держмитслужбі України на магнітооптичних носіях по мірі поповнення бази даних про культурні цінності, що перебувають у розшуку, але не пізніше, ніж до 15 числа місяця, наступного за звітним.
5. Мінприроди України (екологічний контроль)
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2005 N 269, здійснення у пунктах пропуску через державний кордон України попереднього документального контролю товарів, що підлягають екологічному та радіологічному контролю, віднесено до компетенції органів охорони державного кордону. Надаємо для врахування в роботі Перелік товарів, що підлягають обов'язковому екологічному контролю у пунктах пропуску через державний кордон України в разі їх ввезення на митну територію України (Додаток 3).
Інформуємо, що на розгляді Кабінету Міністрів України знаходиться відповідний проект рішення про затвердження переліків товарів, які підлягають обов'язковому санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, екологічному, радіологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей безпосередньо у пункті пропуску через державний кордон України. Після його затвердження митні органи будуть поінформовані додатково.
Заступник Голови Служби | Р.С.Ганджа |
Додаток 1
ПЕРЕЛІК
товарів, що підлягають ветеринарному контролю у пунктах пропуску через державний кордон України в разі їх ввезення на митну територію України
Код товару згідно з УКТ ЗЕД | Опис товару згідно з УКТ ЗЕД | підлягає попередньому документальному контролю митних органів у пункті пропуску через державний кордон України | підлягає обов'язковому ветеринарному контролю служби державної ветеринарної медицини в пункті пропуску через державний кордон України |
1 | 2 | 3 | 4 |
0101 | Коні, віслюки, мули та лошаки, живі | Х | |
0102 | Велика рогата худоба жива | Х | |
0103 | Свині живі | Х | |
0104 | Вівці або кози живі | Х | |
0105 | Свійська птиця жива (півні, кури, качки, гуси, індики, індички та цесарки) | Х | |
0106 00 | Інші тварини живі: | Х | |
0106 00 90 10 | - - тварини, що поставляються для зоопарків | Х | |
0106 00 90 90 | - - інші | Х | |
0201 | Яловичина свіжа або охолоджена | Х | |
0202 | Яловичина морожена | Х | |
0203 | Свинина свіжа, охолоджена або морожена | Х | |
0204 | Баранина або козлятина, свіжа, охолоджена або морожена | Х | |
0205 00 | М'ясо коней (конина), віслюків, мулів або лошаків, свіже, охолоджене або морожене | Х | |
0206 | Субпродукти харчові великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, коней, віслюків, мулів або лошаків, свіжі, охолоджені або морожені | Х | |
0207 | М'ясо та харчові субпродукти свійської птиці товарної позиції 0105, свіжі, охолоджені або морожені | Х | |
0208 | Інші м'ясо та харчові субпродукти, свіжі, охолоджені або морожені: | Х | |
0208 10 | - кролятина або зайчатина | Х | |
0208 20 00 00 | - жаб'ячі лапки | Х | |
0208 90 | - інші | Х | |
0209 00 | Сало без пісних частин, свинячий жир та жир свійської птиці, не витоплені і не виділені іншим способом, свіжі або охолоджені, морожені, солоні або у розсолі, сушені або копчені | Х | |
0210 | М'ясо та харчові субпродукти, солоні або у розсолі, сушені або копчені; харчове борошно з м'яса або субпродуктів | Х | |
0301 | Жива риба: | Х | |
0301 10 | - декоративна риба | Х | |
0301 99 19 00 | - - - - інша | Х | |
0301 99 90 00 | - - - морська | Х | |
0302 | Риба свіжа або охолоджена, крім рибного філе та іншого м'яса риб товарної позиції 0304: | Х | |
0302 19 00 00 | - - інші | Х | |
0302 69 19 00 | - - - - інша | Х | |
0303 | Риба морожена, крім рибного філе та іншого м'яса риб товарної позиції 0304 | Х | |
0304 | Філе рибне та інше м'ясо риб (включаючи фарш), свіже, охолоджене або морожене | Х | |
0305 | Риба сушена, солона або у розсолі; риба гарячого або холодного копчення; рибні борошно, порошок та гранули, придатні для харчування | Х | |
0306 | Ракоподібні з панцирами або без панцирів, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або у розсолі; ракоподібні у панцирах, варені у воді або на парі, охолоджені або неохолоджені, морожені, сушені, солоні або у розсолі; борошно, порошок та гранули з ракоподібних, придатні для харчування: | Х | |
0306 13 | - - креветки | Х | |
0306 14 | - - краби | Х | |
0306 19 | - - інші, включаючи борошно, порошок та гранули з ракоподібних, придатні для харчування | Х | |
0306 23 | - - креветки | Х | |
0306 24 | - - краби | Х | |
0306 29 | - - інші, включаючи борошно, порошок та гранули з ракоподібних, придатні для харчування | Х | |
0307 | Молюски, відділені або не відділені від черепашок, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або у розсолі; інші водяні безхребетні, крім ракоподібних та молюсків, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або у розсолі; борошно, порошок та гранули з інших водяних безхребетних, крім ракоподібних та молюсків, придатні для харчування: | Х | |
0307 10 | - устриці | Х | |
0307 21 00 00 | - - живі, свіжі або охолоджені | Х | |
0307 31 | - - живі, свіжі або охолоджені | Х | |
0307 39 | - - інші | Х | |
0307 60 00 00 | - равлики, крім морських | Х | |
0307 99 18 00 | - - - - водяні безхребетні інші | Х | |
0307 99 90 00 | - - - інші | Х | |
0401 | Молоко та вершки, незгущені і без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин | Х | |
0402 | Молоко та вершки, згущені або з доданням цукру чи інших підсолоджувальних речовин | Х | |
0403 | Маслянка, коагульовані молоко та вершки, йогурт, кефір та інші ферментовані або сквашені молоко та вершки (бактеріальними заквасками), згущені або незгущені, або з доданням цукру чи інших підсолоджувальних речовин, або ароматизовані чи неароматизовані, або з доданням фруктів, горіхів чи какао | Х | |
0404 | Молочна сироватка, згущена або незгущена, з доданням чи без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин; продукти, які складаються з натуральних компонентів частин молока, з доданням чи без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин, в іншому місці непойменовані | Х | |
0405 | Масло вершкове та інші жири, вироблені з молока; молочні пасти | Х | |
0406 | Сири всіх видів та кисломолочний сир | Х | |
0407 00 | Яйця птиці у шкаралупі, свіжі, консервовані або варені | Х | |
0408 | Яйця птиці без шкаралупи та яєчні жовтки, свіжі, сушені, варені у воді або на парі, формовані, морожені або консервовані іншим способом, з доданням чи без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин | Х | |
0409 00 00 00 | Мед натуральний | Х | |
0410 00 00 00 | Харчові продукти тваринного походження, в іншому місці непойменовані | Х | |
0501 00 00 00 | Людське волосся необроблене, мите чи немите, або знежирене чи незнежирене; відходи волосся | Х | |
0502 | Щетина свійських або диких свиней; борсучий волос та інший волос, що використовується для виробництва щіток; відходи щетини або волосу | Х | |
0503 00 00 00 | Кінський волос та його відходи, у тому числі у вигляді полотна, з підосновою чи без неї | Х | |
0504 00 00 00 | Кишки, сечові міхурі та шлунки тварин, цілі або шматками, крім риб'ячих, свіжі, охолоджені, морожені, солоні або у розсолі, сушені або копчені | Х | |
0505 | Шкурки та інші частини птахів, вкриті пір'ям або пухом, пір'я та частини пір'я (обрізані чи необрізані) та пух, очищені або неочищені, дезінфіковані чи оброблені з метою їх збереження, але які не проходили подальшої обробки; порошок та відходи пір'я або частин пір'я | Х | |
0506 | Кістки та роги, необроблені, знежирені, які пройшли первинну обробку (але без надання форми), оброблені кислотою або дежелатиновані; порошок та відходи цих продуктів | Х | |
0507 | Слонова кістка, черепаховий панцир, вус китовий (включаючи бахрому) або інших морських ссавців, роги, роги оленя, копита, нігті, кігті та дзьоби, необроблені або які пройшли первинну обробку, але без надання форми; порошок та відходи цих матеріалів | Х | |
0508 00 00 00 | Корали та аналогічні матеріали, необроблені або які пройшли первинну обробку; черепашки та панцирі молюсків, ракоподібних чи голкошкірих, кістки каракатиць, необроблені або які пройшли первинну обробку, але без надання форми, порошок та відходи цих матеріалів | Х | |
0509 00 | Губки натуральні тваринного походження | Х | |
0510 00 00 00 | Амбра сіра, струмина боброва, цівета та мускус; шпанські мушки; жовч, у тому числі суха; залози та інші продукти тваринного походження, що використовуються для виготовлення фармацевтичних засобів, свіжі, охолоджені, морожені або оброблені іншим способом, консервовані | Х | |
0511 | Продукти тваринного походження, не включені до інших угруповань; мертві тварини групи 01 або 03, непридатні для харчування | Х | |
1213 00 00 00 | Солома та полова зернових, необроблені, подрібнені або неподрібнені, розмелені або нерозмелені, пресовані або у вигляді таблеток | Х | |
1214 | Бруква кормова, буряк кормовий, кормові коренеплоди, сіно, люцерна, конюшина, еспарцет, капуста кормова, люпин, вика та аналогічні кормові продукти, пресовані у вигляді таблеток або непресовані | Х | |
1403 | Матеріали рослинного походження, що використовуються головним чином для виробництва віників або мітел (наприклад сорго, п'ясава, пирій, істль), у в'язках, пучках або жмутах | Х | |
1501 00 | Жир свинячий (включаючи топлене сало) та жир свійської птиці, крім жиру товарної позиції 0209 або 1503 | Х | |
1502 00 | Жир великої рогатої худоби, овечий або козячий, крім жиру товарної позиції 1503 | Х | |
1503 00 | Лярд-стеарин, смалець, олеостеарин, олеомаргарин та масло тварин, не емульговані, не змішані, не приготовлені іншим способом | Х | |
1504 | Жири і масла та їх фракції з риби або морських ссавців, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу | Х | |
1505 | Жир з овечого випоту (жиропіт) та побічні жирові речовини, включаючи ланолін | Х | |
1506 00 00 00 | Інші тваринні жири і масла та їх фракції, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу | Х | |
1516 | Жири і масла тваринні або рослинні та їх фракції, частково або повністю гідрогенізовані, інтеретерифіковані, реетерифіковані або елаїдинізовані, рафіновані або нерафіновані, але не піддані подальшій обробці | Х | |
1517 | Маргарин; харчові суміші або продукти з тваринних та рослинних жирів, масел та олій або фракцій жирів, масел чи олій з цієї групи, крім харчових жирів і масел та їх фракцій товарної позиції 1516 | Х | |
1518 00 | Жири і олії тваринні або рослинні та їх фракції, варені, окислені, зневоднені, оброблені сірчаною кислотою, окислені струменем повітря або хімічно модифіковані, крім продуктів товарної позиції 1516; нехарчові суміші або продукти з тваринних або рослинних жирів, масел та олій або фракцій різних жирів, масел чи олій з цієї групи, не включені до інших угруповань | Х | |
1521 | Воски рослинні (крім тригліцеридів), віск бджолиний та воски і спермацети інших комах, рафіновані чи нерафіновані або пофарбовані чи непофарбовані | Х | |
1522 00 | Дегра; залишки після обробки жирових речовин або воску тваринного чи рослинного походження | Х | |
1601 00 | Сосиски, ковбаси та аналогічні вироби з м'яса, м'ясних субпродуктів чи крові; готові харчові продукти, виготовлені на основі цих виробів | Х | |
1602 | Готові чи консервовані продукти з м'яса, м'ясних субпродуктів або крові, інші | Х | |
1603 00 | Екстракти та соки з м'яса, риби або ракоподібних, молюсків чи інших водяних безхребетних | Х | |
1604 | Готова або консервована риба; ікра осетрових (чорна ікра) та її замінники, виготовлені з ікри інших риб | Х | |
1605 | Готові або консервовані ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні | Х | |
1703 | Патока [меляса], одержана внаслідок екстракції або рафінування цукру | Х | |
2104 | Супи чи бульйони готові і заготовки для їх приготування; гомогенізовані складені харчові продукти | Х | |
2105 00 | Морозиво та інші види харчового льоду, що містять або не містять какао | Х | |
2301 | Борошно, крупи та гранули з м'яса або м'ясних субпродуктів, риби або ракоподібних, молюсків чи інших водяних безхребетних, не придатні для споживання; шкварки | Х | |
2302 | Висівки, кормове борошно та інші відходи від просіювання, мелення або інших способів обробки зерна зернових або бобових культур, гранульовані чи негранульовані | Х | |
2303 | Відходи виробництва крохмалю та аналогічні відходи, бурякова макуха, макуха цукрової тростини та інші відходи виробництва цукру, барда та інші відходи пивоваріння і винокуріння, гранульовані або негранульовані | Х | |
2304 00 00 00 | Макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування соєвої олії, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані | Х | |
2305 00 00 00 | Макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування арахісової олії, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані | Х | |
2306 | Макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування рослинних жирів та олій, за винятком відходів товарної позиції 2304 або 2305, пресовані у брикети, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані | Х | |
2308 | Продукти рослинного походження і рослинні відходи, рослинні залишки і аналогічні продукти, негранульовані або гранульовані, що використовуються для годівлі тварин, не включені до інших угруповань | Х | |
2309 | Продукти, що використовуються для годівлі тварин: | Х | |
2309 90 91 00 | - - - - буряковий жом з доданням меляси | Х | |
3001 | Залози та інші органи, призначені для органотерапевтичних цілей, висушені, подрібнені або не подрібнені у порошок; екстракти залоз або інших органів або їх секретів, призначені для органотерапевтичних цілей; гепарин та його солі; інші речовини людського або тваринного походження, призначені для терапевтичного або профілактичного застосування, не включені до інших угруповань | Х | |
3002 | Кров людей; кров тварин, приготовлена для терапевтичного, профілактичного або діагностичного застосування; сироватки імунні (антисироватки), інші фракції крові та модифіковані імунологічні продукти, у тому числі одержані біотехнологічними процесами; вакцини, токсини, культури мікроорганізмів (крім дріжджів) та аналогічна продукція: | Х | |
3002 90 50 00 | - - культури мікроорганізмів | Х | |
3004 50 | - інші лікарські засоби, що містять вітаміни або інші сполуки товарної позиції 2936 | Х | |
3101 00 00 00 | Добрива тваринного або рослинного походження, у суміші або ні, піддані хімічній обробці або ні; добрива, одержані у результаті змішування або хімічної обробки речовин тваринного або рослинного походження | Х | |
3501 | Казеїн, казеїнати та інші похідні казеїнів; казеїнові клеї | Х | |
3502 | Альбуміни (білки), включаючи концентрати з кількох сироваткових білків з вмістом понад 80 мас. % сироваткових білків у перерахунку на суху речовину; альбумінати та інші похідні альбумінів | Х | |
3503 00 | Желатин (включаючи вироблений у формі квадратних або прямокутних листків, з поверхневою обробкою або без обробки, забарвлений або незабарвлений) та його похідні; риб'ячий клей; інші клеї тваринного походження, за винятком казеїнових клеїв товарної позиції 3501 | Х | |
3504 00 00 00 | Пептони та їх похідні; інші білкові речовини та їх похідні, не включені до інших угруповань; порошок із шкіри, оброблений чи не оброблений хромом | Х | |
4101 | Шкури необроблені великої рогатої худоби або тварин родини конячих (свіжі або солоні, сушені, оброблені вапном, протравлені чи консервовані іншим способом, але не дублені, не вироблені під пергамент і не піддані подальшій обробці), з волосяним покровом або без волосяного покрову, спілок або неспілок | Х | |
4102 | Необроблені шкури овець або шкурки ягнят (свіжі або солоні, сушені, оброблені вапном, зольні, пікельовані чи консервовані іншим способом, але не дублені, не вироблені під пергамент і не піддані подальшій обробці), з вовняним покровом або без вовняного покрову, спілок або неспілок, крім зазначених у примітці 1 "в" до цієї групи | Х | |
4103 | Інші шкури та шкіри необроблені (шкірсировина) (свіжа або солона, сушена, оброблена вапном, зольна, пікельована чи консервована іншим способом, але не дублена, не вироблена під пергамент і не піддана подальшій обробці), з волосяним покровом або без волосяного покрову, спілок або неспілок, крім зазначених у примітках 1 "б" або 1 "в" до цієї групи | Х | |
4105 | Шкіра із шкур овець чи шкурок ягнят, без вовняного покрову, крім шкіри товарної позиції 4108 або 4109 | Х | |
4106 | Шкіра із шкур кіз чи шкурок козенят, без волосяного покрову, крім шкіри товарної позиції 4108 або 4109 | Х | |
4206 | Вироби з кишок тварин (крім кетгуту з натурального шовку), шлунків, сечових міхурів або сухожиль | Х | |
4301 | Сировина пухо-хутрова (включаючи голови, хвости, лапи та інші обрізки, придатні для використання у виробництві хутрових виробів), крім шкірсировини та шкур товарних позицій 4101, 4102 або 4103 | Х | |
5101 | Вовна, не піддана кардо- або гребенечесанню | Х | |
5102 | Тонкий чи грубий волос тварин, не підданий кардо- або гребенечесанню | Х | |
6701 00 00 00 | Шкурки та інші частини птахів, вкриті пір'ям або пухом, частини пір'я, пух та вироби з цих матеріалів (крім виробів товарної позиції 0505 та оброблених стрижнів пір'я) | Х |
Додаток 2
ПЕРЕЛІК
товарів, що підлягають фітосанітарному контролю у пунктах пропуску через державний кордон України в разі їх ввезення на митну територію України
Код товару згідно з УКТ ЗЕД | Опис товару згідно з УКТ ЗЕД | Підлягає попередньому документальному контролю митних органів у пункті пропуску через державний кордон України | Підлягає обов'язковому фітосанітарному контролю фахівцями служби Головної державної інспекції з карантину рослин в пункті пропуску через державний кордон України |
1 | 2 | 3 | 4 |
0208 | Інші м'ясо та харчові субпродукти, свіжі, охолоджені або морожені | Х | |
0305 | Риба сушена, солона або у розсолі; риба гарячого або холодного копчення; рибні борошно, порошок та гранули, придатні для харчування | Х | |
0408 | Яйця птиці без шкаралупи та яєчні жовтки, свіжі, сушені, варені у воді або на парі, формовані, морожені або консервовані іншим способом, з доданням чи без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин | Х | |
0601 | Цибулини, бульби, кореневі бульби, бульбоцибулини, розетки коренів та кореневища, у стані вегетативного спокою, у стані вегетації або цвітіння; саджанці, рослини та корені цикорію, крім коренів товарної позиції 1212: | Х | |
0601 10 90 00 | - - інші | Х | |
0601 20 90 00 | - - інші | Х | |
0602 | Інші живі рослини (включаючи їх коріння), живці та підщепи; міцелій грибів: | Х | |
0602 10 90 00 | - - інші | Х | |
0602 20 90 00 | - - інші | Х | |
0602 90 10 00 | - - міцелій грибів | Х | |
0602 90 41 00 | - - - - - дерева лісові | Х | |
0603 | Зрізані квітки та пуп'янки, придатні для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, засушені, вибілені, пофарбовані, просочені або оброблені іншим способом | Х | |
0604 | Листя, гілки та інші частини рослин, без квіток або пуп'янків, трави, мохи та лишайники, для букетів або оздоблення, свіжі, засушені, вибілені, пофарбовані, просочені або оброблені іншим способом: | Х | |
0604 10 | - мохи та лишайники | Х | |
0604 91 | - - свіжі | Х | |
0701 | Картопля свіжа або охолоджена | Х | |
0702 00 00 00 | Помідори свіжі або охолоджені | Х | |
0703 | Цибуля, цибуля-шалот (шарлот), часник, цибуля-порей та інші цибулинні овочі, свіжі або охолоджені | Х | |
0704 | Капуста головчаста, капуста цвітна, капуста броколі, кольрабі та аналогічні їстівні овочі роду Brassica, свіжі або охолоджені | Х | |
0705 | Салат-латук (Lactuca sativa) та цикорій (Cichorium spp.), свіжі або охолоджені | Х | |
0706 | Морква, ріпа, столові буряки, солодкий корінь, редька, селера коренева та аналогічні їстівні коренеплоди, свіжі або охолоджені | Х | |
0707 00 | Огірки та корнішони свіжі або охолоджені | Х | |
0708 | Бобові овочі, лущені або нелущені, свіжі або охолоджені | Х | |
0709 | Інші овочі, свіжі або охолоджені: | Х | |
0709 51 | - - гриби | Х | |
0709 52 00 00 | - - трюфелі | Х | |
0710 | Овочі сирі або варені у воді чи на парі, морожені | Х | |
0712 | Овочі сушені, цілі, нарізані на шматки або на скибки, або добре подрібнені чи розмелені, але які не пройшли подальшої обробки: | Х | |
0712 30 00 00 | - гриби та трюфелі | Х | |
0713 | Овочі бобові сушені, лущені, очищені або неочищені від насіннєвої оболонки, подрібнені або неподрібнені | Х | |
0714 | Маніок, маранта, салеп, топінамбур, солодка картопля (батат) та аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, свіжі, охолоджені, морожені або сушені, цілі чи у шматках, або у вигляді гранул або скибок; серцевина сагової пальми | Х | |
0801 | Горіхи кокосові, бразильські, кеш'ю, свіжі або сушені, очищені від шкаралупи або неочищені, з шкіркою або без шкірки | Х | |
0802 | Інші горіхи свіжі або сушені, очищені від шкаралупи або неочищені, з шкіркою або без шкірки: | Х | |
0802 21 00 | - - у шкаралупі | Х | |
0802 22 00 | - - без шкаралупи | Х | |
0802 90 50 00 | - - горішки кедрові | Х | |
0803 00 | Банани, включаючи плантайни, свіжі або сушені | Х | |
0804 | Фініки, інжир, ананаси, авокадо, гуаява, манго та мангостани, свіжі або сушені | Х | |
0805 | Цитрусові свіжі або сушені | Х | |
0806 | Виноград свіжий або сушений | Х | |
0807 | Дині (включаючи кавуни) та папайя, свіжі | Х | |
0808 | Яблука, груші та айва, свіжі | Х | |
0809 | Абрикоси, вишні (черешні), персики (включаючи брюньйони та нектарини), сливи та терен, свіжі | Х | |
0810 | Інші плоди, свіжі: | Х | |
0810 10 | - суниці (полуниці) | Х | |
0810 20 | - малина, ожина, плоди шовковиці та гібрид ожини з малиною (логанова ягода) | Х | |
0810 40 | - журавлина, чорниця та інші плоди з роду Vaccinium | Х | |
0810 90 | - інші | Х | |
0811 | Плоди та горіхи сирі або варені у воді чи на парі, морожені, з доданням або без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин: | Х | |
0811 10 | - суниці (полуниці) | Х | |
0811 20 | - малина, ожина, плоди шовковиці та гібрид ожини з малиною (логанова ягода), червона смородина (порічки), чорна смородина та аґрус | Х | |
0813 | Плоди сушені, крім тих, що включені до товарних позицій 0801 - 0806; суміші з сушених плодів або горіхів цієї групи | Х | |
0814 00 00 00 | Цедра цитрусових або шкірки динь (включаючи шкірки кавунів), свіжі, морожені, вміщені у солону воду, просочені або з доданням інших речовин, що забезпечують їх тимчасове зберігання, або добре висушені | Х | |
0901 | Кава смажена або несмажена, з кофеїном або без кофеїну; кавова шкаралупа та оболонки зерен кави; замінники кави з вмістом кави у будь-якій пропорції: | Х | |
0901 90 10 | - - шкаралупа та оболонки зерен кави | Х | |
0902 | Чай ароматизований чи неароматизований | Х | |
0903 00 00 00 | Мате (парагвайський чай) | Х | |
0904 | Перець роду Piper; стручковий перець роду Capsicum або пахучий перець роду Pimenta, сушений або подрібнений або розмелений | Х | |
0905 00 00 00 | Ваніль | Х | |
0906 | Кориця та квіти коричного дерева | Х | |
0907 00 00 00 | Гвоздика (цілі плоди, квітки та квітконіжки) | Х | |
0908 | Мускатний горіх; маціс; амон та кардамон | Х | |
0909 | Насіння анісу, бад'яну, фенхелю, коріандру, куміну, кмину; ягоди ялівцю | Х | |
0910 | Імбир, шафран, турмерик (куркума), тим'ян (чебрець); лаврове листя, каррі та інші прянощі | Х | |
1001 | Пшениця і суміш пшениці та жита (меслин) | Х | |
1002 00 00 00 | Жито | Х | |
1003 00 | Ячмінь | Х | |
1004 00 00 00 | Овес | Х | |
1005 | Кукурудза | Х | |
1006 | Рис | Х | |
1007 00 | Сорго зернове | Х | |
1008 | Гречка, просо та насіння канаркової трави; інші зернові культури | Х | |
1101 00 | Борошно пшеничне або з суміші пшениці та жита (меслину) | Х | |
1102 | Борошно інших зернових культур, крім пшеничного або з суміші пшениці та жита (меслину) | Х | |
1103 | Крупи, крупка та гранули зернових культур | Х | |
1104 | Зерно зернових культур, оброблене іншими способами (наприклад лущене, плющене, у вигляді пластівців, шліфоване, різане (ядро) або подрібнене), за винятком рису товарної позиції 1006; зародки зернових культур цілі, плющені, у вигляді пластівців або мелені | Х | |
1105 | Борошно, крупи, порошок, пластівці, гранули з картоплі | Х | |
1106 | Борошно, крупи та порошок з сушених бобових овочів товарної позиції 0713, з серцевини сагової пальми або з коренеплодів чи бульбоплодів товарної позиції 0714 або продуктів групи 08 | Х | |
1107 | Солод, обсмажений або необсмажений | Х | |
1108 | Крохмаль; інулін | Х | |
1109 00 00 00 | Клейковина пшенична, суха чи сира | Х | |
1201 00 | Соєві боби, подрібнені або неподрібнені | Х | |
1202 | Арахіс (земляні горішки) не смажений і не приготовлений іншим способом, лущений або нелущений, подрібнений або неподрібнений | Х | |
1203 00 00 00 | Копра | Х | |
1204 00 | Насіння льону, подрібнене або неподрібнене | Х | |
1205 00 | Насіння свиріпи або ріпака, подрібнене або неподрібнене | Х | |
1206 00 | Насіння соняшнику, подрібнене або неподрібнене | Х | |
1207 | Олійне насіння та плоди інших олійних культур, подрібнені або неподрібнені | Х | |
1208 | Борошно з насіння чи плодів олійних культур, крім борошна з гірчиці | Х | |
1209 | Насіння, плоди та спори для сівби: | Х | |
1209 99 10 00 | - - - насіння лісових дерев | Х | |
1210 | Шишки хмелю, свіжі або сухі, подрібнені або неподрібнені, розмелені або у вигляді гранул; лупулін | Х | |
1211 | Рослини, частини рослин, насіння та плоди, що використовуються головним чином у парфумерії, медицині або для боротьби з комахами, паразитами тощо, свіжі або сушені, порізані або непорізані, подрібнені або неподрібнені, розмелені або нерозмелені | Х | |
1212 | Плоди ріжкового дерева, морські та інші водорості, цукрові буряки та цукрова тростина, свіжі, охолоджені, морожені або сушені, подрібнені або неподрібнені; кісточки, ядра плодів та інші продукти рослинного походження (включаючи несмажені корені цикорію виду Cichorium intybus sativum), що використовуються головним чином для харчових цілей, не включені до інших угруповань: | Х | |
1212 20 00 00 | - водорості морські та інші | Х | |
1213 00 00 00 | Солома та полова зернових, необроблені, подрібнені або неподрібнені, розмелені або нерозмелені, пресовані або у вигляді таблеток | Х | |
1214 | Бруква кормова, буряк кормовий, кормові коренеплоди, сіно, люцерна, конюшина, еспарцет, капуста кормова, люпин, вика та аналогічні кормові продукти, пресовані у вигляді таблеток або непресовані | Х | |
1401 | Матеріали рослинного походження, що використовуються головним чином для плетіння або виробництва матів (наприклад бамбук, індійська тростина, тростина, очерет, лоза, рафія, очищена, відбілена або пофарбована солома злаків, липове лико) | Х | |
1402 | Матеріали рослинного походження, що використовуються головним чином для набивання меблів (наприклад капок, рослинні волокна, морська трава), у тому числі у вигляді полотен з підосновою з інших матеріалів чи без неї | Х | |
1403 | Матеріали рослинного походження, що використовуються головним чином для виробництва віників або мітел (наприклад сорго, п'ясава, пирій, істль), у в'язках, пучках або жмутах | Х | |
1404 | Матеріали рослинного походження, не включені до інших угруповань | Х | |
1701 | Цукор з цукрової тростини або цукрових буряків та хімічно чиста цукроза, у твердому стані | Х | |
1704 | Кондитерські вироби з цукру (включаючи білий шоколад) без вмісту какао | Х | |
1801 00 00 00 | Какао-боби, цілі та розмелені, сирі або смажені | Х | |
1802 00 00 | Шкаралупи, шкірки (лушпайки) та інші відходи з какао | Х | |
1805 00 00 | Какао-порошок, без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин | Х | |
1806 | Шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао | Х | |
1901 | Екстракти солодові; готові харчові продукти з борошна, крупи, крохмалю або солодових екстрактів, без вмісту какао або з вмістом менш як 40 мас. % какао у перерахунку на повністю знежирену основу, не включені до інших угруповань; харчові продукти із сировини товарних позицій 0401 - 0404, без вмісту або з вмістом какао менш як 5 мас. % у перерахунку на повністю знежирену основу, не включені до інших угруповань | Х | |
1902 | Вироби з тіста без дріжджів, піддані або не піддані тепловій обробці, з начинкою (з м'яса чи інших продуктів) або без начинки, або вироблені іншим способом, наприклад спагеті, макарони, локшина та інші макаронні вироби; кускус, готовий або не готовий до споживання | Х | |
1903 00 00 00 | Тапіока та її замінники, вироблені з крохмалю, у формі пластівців, гранул, кульок, крупинок, горошин та в інших аналогічних формах | Х | |
1904 | Готові харчові вироби, одержані із зернових культур за допомогою обробки зерна здуванням або смаженням (наприклад кукурудзяні пластівці); зернові злаки (крім кукурудзи) у формі пластівців, гранул чи оброблені іншим способом (крім борошна і крупки), попередньо проварені або приготовлені іншим способом, не включені до інших угруповань | Х | |
1905 | Хлібобулочні, кондитерські вироби, з вмістом або без вмісту какао; вафельні пластини, порожні капсули, придатні для використання у фармацевтиці, вафельні облатки для запечатування, сушене тісто з борошна та крохмалю у вигляді пластин тощо | Х | |
2101 | Екстракти, есенції та концентрати з кави, чаю або мате [парагвайський чай] та готові продукти на їх основі або на основі кави, чаю чи мате [парагвайського чаю]; смажений цикорій та інші смажені замінники кави та екстракти, есенції і концентрати з них | Х | |
2102 | Дріжджі (активні чи неактивні); інші мертві одноклітинні мікроорганізми (крім вакцин товарної позиції 3002); готові пекарські порошки: | Х | |
2102 20 | - дріжджі неактивні; інші мертві одноклітинні мікроорганізми | Х | |
2103 | Продукти для приготування соусів та готові соуси; смакові добавки та приправи змішані; порошок гірчиці та готова гірчиця | Х | |
2104 | Супи чи бульйони готові і заготовки для їх приготування; гомогенізовані складені харчові продукти | Х | |
2301 | Борошно, крупи та гранули з м'яса або м'ясних субпродуктів, риби або ракоподібних, молюсків чи інших водяних безхребетних, не придатні для споживання; шкварки | Х | |
2302 | Висівки, кормове борошно та інші відходи від просіювання, мелення або інших способів обробки зерна зернових або бобових культур, гранульовані чи негранульовані | Х | |
2303 | Відходи виробництва крохмалю та аналогічні відходи, бурякова макуха, макуха цукрової тростини та інші відходи виробництва цукру, барда та інші відходи пивоваріння і винокуріння, гранульовані або негранульовані | Х | |
2305 00 00 00 | Макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування арахісової олії, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані | Х | |
2306 | Макуха та інші тверді відходи, одержані під час добування рослинних жирів та олій, за винятком відходів товарної позиції 2304 або 2305, пресовані у брикети, мелені або немелені, негранульовані або гранульовані | Х | |
2308 | Продукти рослинного походження і рослинні відходи, рослинні залишки і аналогічні продукти, негранульовані або гранульовані, що використовуються для годівлі тварин, не включені до інших угруповань | Х | |
2401 | Тютюнова сировина; тютюнові відходи: | Х | |
2401 30 00 00 | - тютюнові відходи | Х | |
2403 | Тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва; тютюн "гомогенізований" або "відновлений"; тютюнові екстракти та есенції | Х | |
2505 | Піски природні усіх видів, забарвлені або незабарвлені, крім металоносних пісків групи 26 | Х | |
2507 00 | Каолін та глини каолінові інші, кальциновані або некальциновані | Х | |
4101 | Шкури необроблені великої рогатої худоби або тварин родини конячих (свіжі або солоні, сушені, оброблені вапном, протравлені чи консервовані іншим способом, але не дублені, не вироблені під пергамент і не піддані подальшій обробці), з волосяним покровом або без волосяного покрову, спілок або неспілок | Х | |
4102 | Необроблені шкури овець або шкурки ягнят (свіжі або солоні, сушені, оброблені вапном, зольні, пікельовані чи консервовані іншим способом, але не дублені, не вироблені під пергамент і не піддані подальшій обробці), з вовняним покровом або без вовняного покрову, спілок або неспілок, крім зазначених у примітці 1 "в" до цієї групи | Х | |
4103 | Інші шкури та шкіри необроблені (шкірсировина) (свіжа або солона, сушена, оброблена вапном, зольна, пікельована чи консервована іншим способом, але не дублена, не вироблена під пергамент і не піддана подальшій обробці), з волосяним покровом або без волосяного покрову, спілок або неспілок, крім зазначених у примітках 1 "б" або 1 "в" до цієї групи | Х | |
4201 00 00 00 | Вироби шорно-сідельні й упряж для різних тварин (включаючи постромки, поводи, наколінники, намордники, попони для сідел, сідельні кобури, попонки для собак тощо), виготовлені з будь-яких матеріалів | Х | |
4202 | Саквояжі, чемодани, дорожні дамські сумки-чемоданчики для косметики і речей туалету, кейси для документів, портфелі, шкільні ранці, футляри для окулярів, біноклів, фото- та кіноапаратів, для музичних інструментів, зброї, кобура та аналогічні футляри; сумки дорожні, несесери, рюкзаки, сумочки жіночі, сумки господарські, портмоне, гаманці, футляри для географічних карт, портсигари, кисети, сумки для робочих інструментів, сумки спортивні, футляри для пляшок, пудрениці, скриньки для ювелірних виробів, футляри для різальних предметів та аналогічні речі, виготовлені з натуральної або композиційної шкіри, пластмасових листів або текстильних матеріалів, вулканізованих волокон [фібри] або картону, або з покриттям всієї поверхні чи її частин з цих матеріалів | Х | |
4203 | Одяг та речі до одягу з натуральної або композиційної шкіри | Х | |
4204 00 | Вироби з натуральної або композиційної шкіри, для технічного застосування | Х | |
4401 | Деревина паливна у вигляді колод, полін, хмизу, гілок тощо; деревна тріска або стружка; тирса, тріска, стружка, уламки та відходи деревини та скрап, агломеровані або неагломеровані, у вигляді полін, брикетів, гранул тощо | Х | |
4403 | Лісоматеріали необроблені, обкоровані або необкоровані, начорно брусовані або небрусовані | Х | |
4404 | Деревина бондарна; колоди колоті; дерев'яні палі та кілки, загострені, але не розпиляні вздовж; деревина обтесана або закруглена, але не обточена, не вигнута і не оброблена іншим способом, використовувана для виробництва палиць, парасольок, ручок для інструментів тощо; деревина у вигляді трісок, пластинок, стрічок тощо | Х | |
4405 00 00 00 | Шерсть деревна; борошно деревне | Х | |
4406 | Шпали дерев'яні для залізничних або аналогічних колій | Х | |
4406900000 | -- інші | Х | |
4407 | Лісоматеріали розпиляні або стругані уздовж, колоті або лущені, обтесані або необтесані, шліфовані або нешліфовані, з'єднані або нез'єднані у шип, завтовшки понад 6 мм | Х | |
4408 | Листи одношарової фанери та шпону і листи для клеєної фанери (клеєні або неклеєні) та інші види деревини, розпиляної уздовж, розрізаної на частини або лущеної, струганої або неструганої, з шліфованою або нешліфованою поверхнею, з'єднані або не з'єднані у шип, завтовшки не більш як 6 мм | Х | |
4409 | Деревина, пиломатеріали (включаючи незібрані паркетні дощечки та фриз) у вигляді профільованого погонажу (з гребенями, пазами, шпунтовані, із скісними краями, із з'єднанням у вигляді напівкруглої кальовки, фасонні, закруглені тощо) вздовж будь-яких країв чи площин, стругані або нестругані, шліфовані або нешліфовані, з'єднані або не з'єднані у шип | Х | |
4410 | Плити деревностружкові та аналогічні плити з деревини або з інших здерев'янілих матеріалів, агломеровані або неагломеровані з використанням смол або інших органічних сполучних речовин | Х | |
4411 | Плити деревноволокнисті з деревини або з інших здерев'янілих матеріалів, агломеровані або неагломеровані з використанням смол або інших органічних сполучних речовин | Х | |
4412 | Фанера клеєна, панелі дерев'яні фанеровані та аналогічні матеріали з шарованої деревини | Х | |
4414 00 | Рами дерев'яні для картин, фотографій, дзеркал тощо | Х | |
4415 | Ящики, коробки, пакувальні корзини, барабани та аналогічна тара з деревини; дерев'яні барабани (котушки) для кабелів; піддони, піддони з бортами та інші дерев'яні завантажувальні щити; дерев'яні борти для піддонів | Х | |
4416 00 | Бочки, чани, діжки та інші бондарні вироби та їх частини з деревини, включаючи клепку | Х | |
4418 | Вироби столярні та теслярські будівельні деталі, включаючи пористі дерев'яні панелі, паркетні плити збірні, гонт і дранку для покрівель | Х | |
4419 00 | Прибори столові або кухонні дерев'яні | Х | |
4420 | Вироби дерев'яні мозаїчні та інкрустовані; шкатулки, коробки для ювелірних та аналогічних виробів; дерев'яні статуетки та інші декоративні вироби; дерев'яні меблі, що не належать до групи 94: | Х | |
4420 10 19000 | - - з деревини інших порід | Х | |
4420101100 | -- з деревини тропічних порід | Х | |
4420901100 | -- з деревини тропічних порід | Х | |
4420909100 | -- з деревини тропічних порід | Х | |
4420 90 99 00 | - - - з деревини інших порід | Х | |
4501 | Пробка натуральна, необроблена або піддана первинному обробленню; відходи пробки; подрібнена, гранульована або мелена пробка: | Х | |
4501 90 00 00 | - інша | Х | |
4601 | Плетенки та аналогічні вироби з матеріалів для плетіння, зібрані або не зібрані у смуги; матеріали для плетіння, плетенки та аналогічні вироби з матеріалів для плетіння, зв'язані у паралельні пасма або зіткані у вигляді листів, закінчені або незакінчені вироби (наприклад циновки, солом'яні мати та ширми) | Х | |
4707 | Папір або картон, що регенеровані з відходів та макулатури: | Х | |
4707 30 10 00 | - - старі та непродані примірники газет і журналів, телефонні довідники, брошури та рекламні видання | Х | |
4707 30 90 00 | - - інші | Х | |
4707 90 | - інші, включаючи несортовані відходи та макулатуру | Х | |
4801 00 | Папір газетний у рулонах або в аркушах | Х | |
4808 | Папір та картон гофровані (наклеєні або з гладкими зовнішніми аркушами), креповані, стиснені або перфоровані, у рулонах або в аркушах, крім перелічених у товарній позиції 4803 | Х | |
4819 | Ящики, коробки, мішки, пакувальні конверти, пакунки та інша тара з паперу, картону, целюлозної вати або полотна з целюлозного волокна; канцелярські картонажні вироби, торговельні картонажні вироби тощо | Х | |
4823 | Папір та картон, целюлозна вата і полотна з целюлозних волокон, інші, розрізані у певній формі (або розмірах); вироби з паперової маси, паперу, картону, целюлозної вати або полотен з целюлозних волокон, інші: | Х | |
5101 | Вовна, не піддана кардо- або гребенечесанню | Х | |
5103 | Відходи вовни або тонкого чи грубого волосу тварин, включаючи відходи від прядіння, за винятком відновлюваного волосу | Х | |
5104 00 00 00 | Вовна відновлена чи відновлений волос тварин тонкий чи грубий | Х | |
5105 | Вовна та тонкий чи грубий волос тварин, піддані кардо- або гребенечесанню (включаючи гребенечесану вовну у відрізках) | Х | |
5201 00 | Бавовна, не піддана кардо- та гребенечесанню | Х | |
5202 | Відходи бавовни (включаючи відходи від прядіння або розпушена сировина) | Х | |
5203 00 00 00 | Бавовна, кардо- чи гребенечесана | Х | |
5206 | Бавовняна пряжа (крім ниток для шиття), з вмістом бавовни менш як 85 мас. %, не розфасована для роздрібної торгівлі | Х | |
5301 | Волокно лляне, оброблене чи необроблене, але непрядене; пачоси та відходи льону (включаючи прядильні відходи та обтіпану сировину): | Х | |
5301 30 | - пачоси та відходи льону | Х | |
5302 | Волокно конопляне (Cannabis sativa L.), необроблене або оброблене, але непрядене; пачоси та відходи конопель (включаючи прядильні відходи та обтіпану сировину): | Х | |
5302 90 00 00 | - інше | Х | |
5303 | Волокно джутове та інші луб'яні текстильні волокна (за винятком волокон льону, коноплі (Cannabis sativa L.) та рами) необроблені або оброблені, але непрядені; пачоси та відходи цих волокон (включаючи прядильні відходи та обтіпану сировину): | Х | |
5303 90 00 00 | - інше | Х | |
5304 | Волокна сизалю та інші текстильні волокна роду Agave, необроблені або оброблені, але непрядені; пачоси та відходи цих волокон (включаючи прядильні відходи та обтіпану сировину): | Х | |
5304 90 00 00 | - інші | Х | |
5305 | Волокна кокосові, абака (манільської коноплі або Musa textilis Nee), рами та інші рослинні текстильні волокна, не включені до інших угруповань, необроблені або оброблені, але непрядені; відпадки, пачоси та відходи цих волокон (включаючи прядильні відходи та обтіпану сировину): | Х | |
5306 | Пряжа лляна | Х | |
5307 | Пряжа з джуту або інших текстильних луб'яних волокон товарної позиції 5303 | Х | |
5308 | Пряжа з інших рослинних текстильних волокон; пряжа паперова | Х | |
5601 | Вата з текстильних матеріалів та вироби з неї; текстильні волокна завдовжки менш як 5 мм (пух), фабричні вузлики і текстильний пил: | Х | |
6305 | Мішки та пакети пакувальні: | Х | |
6305 10 10 00 | - - що використовувались | Х | |
6309 00 00 00 | Одяг та інші вироби, що використовувалися | Х | |
6310 | Ганчір'я, мотузки та троси, з текстильних матеріалів, у вигляді решток або не придатних для використання речей | Х | |
9705 00 00 00 | Колекції та предмети колекціонування зоологічні, ботанічні, з мінералогії, анатомії або предмети для таких колекцій, що становлять історичний, археологічний, палеонтологічний, етнографічний чи нумізматичний інтерес | Х |