• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Щодо уникнення розбіжностей при класифікації мяса та субпродуктів згідно з вимогами УКТЗЕД

Державна митна служба України  | Лист від 08.08.2008 № 29/1-11/5844-ЕП | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Лист
  • Дата: 08.08.2008
  • Номер: 29/1-11/5844-ЕП
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Лист
  • Дата: 08.08.2008
  • Номер: 29/1-11/5844-ЕП
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
Л И С Т
08.08.2008 N 29/1-11/5844-ЕП
Начальникам регіональних
митниць, митниць
( Лист втратив чинність на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-10.16/2769-ЕП від 21.02.2011 )
У зв'язку з набранням чинності з 1 січня 2008 року Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" від 31.05.2007 N 1109-V та з метою уникнення розбіжностей при класифікації м'яса та субпродуктів згідно з вимогами УКТЗЕД повідомляємо про наступне.
Згідно з вимогами УКТЗЕД у товарній групі 02 класифікуються м'ясо та їстівні субпродукти свіжі (включаючи пересипані сіллю для тимчасової консервації під час транспортування), охолоджені, морожені, солоні, у розсолі, сушені чи копчені.
До їстівних субпродуктів відносяться голови та їхні частини (включаючи вуха), ноги або ніжки, хвости, серце, вим'я, печінка, нирки, "солодке м'ясо" (вилочкова і підшлункова залози), мозок, легені, глотки, тонкі і товсті діафрагми, селезінка, язики, чепець (сальник), спинний мозок, придатна для їжі шкіра, репродуктивні органи (матка, сім'яники, яєчники), гіпофіз, щитовидна залоза.
До цієї групи включаються м'ясо і їстівні субпродукти в зазначених станах незалежно від того, були вони попередньо оброблені протеолітичними ферментами, розрубані, подрібнені або перетворені у фарш чи ні.
М'ясо та субпродукти, придатні для споживання людиною, класифікуються в цій групі, незалежно від їхнього використання, навіть якщо вони представлені як продукція, призначена для виготовлення кормів для хатніх тварин.
Група 02 не включає:
продукти товарних позицій 0201 - 0208 і 0210, не придатні для вживання або такі, що не вживаються людиною (товарна позиція 0511).
Субпродукти, такі як шкури, що можуть бути використані як для споживання людиною, так і для інших цілей (наприклад, шкури - для вироблення шкір) включаються до групи 02, якщо вони придатні для споживання людиною, і до товарної позиції 0511 або групи 41, якщо вони непридатні для споживання людиною.
Таким чином, віднесення продуктів до 02 групи залежить саме від придатності таких продуктів до вживання людиною, а не їх призначення.
Такого підходу дотримується і Директорат з питань тарифів і торгівлі Всесвітньої митної організації. В своєму листі від 16.06.08 на адресу Держмитслужби України Директоратом вказано, що класифікація продукту визначається, у першу чергу, його об'єктивними характеристиками на момент митного оформлення, а не припущеннями чи певними свідченнями щодо мети його застосування після ввезення, що надаються імпортером.
М'ясо та субпродукти включаються до групи 02 у випадку, якщо вони використовуються для споживання людиною, як безпосередньо, так і після піддання процесам переробки. Якщо продукт відповідає вимогам щодо стану, терміну зберігання, а також іншим стандартам безпеки для здоров'я людини, він включається до групи 02, навіть якщо буде застосовуватись для інших цілей. Цей підхід підтверджується Загальними положеннями Пояснень до групи 02 (стосовно субпродуктів).
У групі 05 класифікуються інші продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені та мертві тварини групи 01 або 03, непридатні до вживання або такі, що не вживаються людиною за своєю природою або через їх стан.
До цієї групи включаються різноманітні матеріали тваринного походження, необроблені, чи такі, що пройшли найпростіше оброблення, не придатні до вживання людиною, і які не розглядаються в інших групах.
Тобто, у разі якщо продукти тваринного походження розглядаються в інших товарних позиціях, то віднесення їх до цієї групи можливе лише за умови підтвердження їх непридатності до вживання людиною.
Проте, продукти тваринного походження, такі як кишки, сечові міхури, шлунки тварин, кров тварин рідка чи суха, які не розглядаються в інших групах, відносяться до цієї групи, навіть за умови придатності їх до вживання людиною.
До товарної групи 41 відносяться шкури необроблені з волосяним покривом або без волосяного покриву та шкіра вичинена. Причому, Примітками до групи 41 встановлено, що ця група не включає обрізки та аналогічні відходи шкур необроблених. В Поясненнях до товарних позицій групи 41 наголошується на тому, що до цієї групи не включається сира їстівна шкіра тварин.
Виключення з групи 41 обрізків, відходів шкур необроблених, а також шкур, придатних до вживання людиною, свідчить про те, що в групі 41 класифікується лише шкура та шкіра придатна для подальшої переробки та виготовлення виробів, наведених у розділі VIII УКТЗЕД.
Враховуючи викладене, можливо зробити висновок, що класифікація продуктів тваринного походження залежить від стану таких продуктів та придатності до вживання людиною.
Стан тваринної продукції необхідно ідентифікувати під час проведення митного огляду шляхом перевірки всіх документів на відповідність заявленому вантажу та відображення в акті митного огляду всіх даних необхідних для однозначної класифікації таких продуктів, а саме: стан самого продукту (свіжі, заморожені, солені, консервовані і т.д.); наявність штампів і печаток на продукті; вид пакування та наявність інформації про походження та призначення продукту; форма пакування та транспортування продукту (блоки, листи, насип, форма та розмір шматків шкури); запах продукту.
У відповідності до чинного в Україні законодавства прийняття рішення щодо придатності до вживання людиною м'ясопродуктів у відповідності з Законом України від 23.12.97 N 771/97-ВР "Про безпечність та якість харчових продуктів" та Закону України від 25.06.92 N 2498-XII "Про ветеринарну медицину" належить до повноважень Ветеринарної служби.
Зокрема, в Законі України "Про безпечність та якість харчових продуктів" визначений термін "придатність харчового продукту або придатний харчовий продукт". Це стан харчового продукту або харчовий продукт, який є прийнятним для споживання людиною, тобто є безпечним та відповідає мінімальним специфікаціям якості згідно з його призначенням.
Згідно зі ст. 5 даного Закону Ветеринарна служба здійснює державний контроль та державний нагляд за необробленими харчовими продуктами тваринного походження на потужностях з їх виробництва.
У повноваженні Ветеринарної служби, згідно п. 8 ст. 7 цього Закону, є видача сертифікатів придатності для споживання людиною на запит зацікавлених сторін на підставі державного контролю або результатів розширеного контролю харчових продуктів, підконтрольних Ветеринарній службі.
Отже, відповідно до чинного законодавства України, Ветеринарна служба України визначає придатність чи непридатність продуктів тваринного походження до вживання людиною.
Законом України "Про ветеринарну медицину" визначено термін "неїстівні продукти тваринного походження". Це сировина тваринного походження, яка зазвичай не використовується для споживання людиною, але використовується для фармацевтичних, хірургічних, сільськогосподарських та промислових цілей.
Згідно з пунктом 22.1 наказу Державного департаменту ветеринарної медицини України від 14.06.2004 N 71 "Про затвердження Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україну об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду" ввезення субпродуктів дозволяється тільки для промислової переробки із зазначенням конкретного м'ясопереробного підприємства.
Відповідно до роз'яснень наданих Міністерством аграрної політики від 23.03.07 N 37-23-2-7/4420, поняття "промислова переробка (промпереробка)" визначене у розділі 2 Правил перед забійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 07.06.02 N 28, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 21.06.02 N 524/6812. Це виробництво на м'ясокомбінаті (птахокомбінаті) або м'ясопереробному підприємстві м'ясних продуктів (ковбасні вироби, копченості, консерви, пресерви тощо) відповідно до нормативних документів.
Слід зазначити, що поняття "технічна переробка" для продуктів тваринного походження в законодавстві відсутнє.
Таким чином, при здійснені класифікації за УКТЗЕД продуктів тваринного походження необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства України та, у разі необхідності, вимагати у імпортерів сертифікат придатності або свідоцтво із зазначенням придатності продукту для вживання людиною.
Начальник Управління І.П.Рамусь
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua