Щодо порядку заповнення номенклатури податкової накладної у разі здійснення послуг з надання харчування споживачам

Державна податкова служба України Індивідуальна податкова консультація від 17.11.2020 №4719/ІПК/99-00-05-06-02-06
Остання редакція від 17.11.2020. Прийняття
Реквізити

Видавник: Державна податкова служба України

Тип Індивідуальна податкова консультація

Дата 17.11.2020

Номер 4719/ІПК/99-00-05-06-02-06

Статус Діє

Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
17.11.2020 N 4719/ІПК/99-00-05-06-02-06
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку заповнення номенклатури податкової накладної у разі здійснення послуг з надання харчування споживачам, надіслане до ДПС листом ГУ ДПС у м. Києві, та, керуючись статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексуУкраїни (далі - ПКУ), повідомляє.
Як зазначено у зверненні, основна діяльність Підприємства пов'язана із діяльністю ресторану згідно з кодом 56.10 Класифікатора видів економічної діяльності (далі - ДК 009:2010).
Відповідно до ДК 009:2010 група 56.1 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування" включає клас 56.10 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування".
Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.
Цей клас включає діяльність:
- ресторанів
- кафе
- ресторанів швидкого обслуговування
- місць з наданням їжі для споживання за межами закладу
- вагончиків з продажу морозива
- пересувних вагончиків з продажу їжі
- діяльність із приготування їжі в торговельних наметах.
Цей клас також включає:
- діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць.
Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства затверджено наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року N 219 (далі - Правила N 219).
Цими Правилами регламентуються основні вимоги щодо роботи суб'єктів господарської діяльності (закладів, підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного господарства (підпункт 1.1 пункту 1 Правил N 219).
У Правилах N 219 вживаються терміни в такому значенні:
ресторанне господарство - вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього;
заклад ресторанного господарства - організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.
Відповідно до пункту 1.1 статті 1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ.
Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.
Згідно з підпунктами "а" i "б" пункту 185 .1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.
Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).
Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).
На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін (пункт 201.1 статті 201 ПКУ).
Перелік обов'язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у підпунктах "а" - "й" пункту 201.1 статті 201 розділу V ПКУ, зокрема, такими реквізитами є:
" опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг (реквізит має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг);
" код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП); платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.
Форму та Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. N 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за N 137/28267 (далі - Порядок N 1307).
Відповідно до пункту 14 Порядку N 1307 податкова накладна складається за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції), зокрема у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).
У разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у рядку "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин" такої податкової накладної робиться позначка "X" та зазначається тип причини 11. При цьому у рядку "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "100000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється. Інші дані та показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними Порядком N 1307.
Зокрема, такими правилами передбачено заповнення табличної частини розділу Б податкової накладної у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:
" у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;
" у графах 3.1, 3.3 - код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП.
Враховуючи викладене, якщо за своєю фактичною сутністю та згідно з первинними документами платник податку здійснює операції з постачання послуг із громадського харчування за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), у тому числі якщо невід'ємними частинами постачання таких послуг є, зокрема, товари, які включаються до складу їх вартості, то за такими операціями платник податку складає податкову накладну за щоденними підсумками, у рядку 3.3 якої зазначає відповідний код послуги згідно з ДКПП. У цьому випадку коди товарів (товарів, які використовуються платником податку для постачання послуг із громадського харчування) у рядку 3.3 податкової накладної за щоденними підсумками не зазначаються.
При цьому пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.
Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.
Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
17.11.2020 N 4719/ІПК/99-00-05-06-02-06
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку заповнення номенклатури податкової накладної у разі здійснення послуг з надання харчування споживачам, надіслане до ДПС листом ГУ ДПС у м. Києві, та, керуючись статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексуУкраїни (далі - ПКУ), повідомляє.
Як зазначено у зверненні, основна діяльність Підприємства пов'язана із діяльністю ресторану згідно з кодом 56.10 Класифікатора видів економічної діяльності (далі - ДК 009:2010).
Відповідно до ДК 009:2010 група 56.1 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування" включає клас 56.10 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування".
Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.
Цей клас включає діяльність:
- ресторанів
- кафе
- ресторанів швидкого обслуговування
- місць з наданням їжі для споживання за межами закладу
- вагончиків з продажу морозива
- пересувних вагончиків з продажу їжі
- діяльність із приготування їжі в торговельних наметах.
Цей клас також включає:
- діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць.
Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства затверджено наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року N 219 (далі - Правила N 219).

30 днiв передплати безкоштовно!