• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про внесення змін до листа Міндоходів України від 26.03.2014 № 6983/7/99-99-24-02-03-17 щодо методології класифікації деяких виробів

Міністерство доходів і зборів України | Лист від 19.06.2014 № 14418/7/99-99-24-02-03-17
Реквізити
  • Видавник: Міністерство доходів і зборів України
  • Тип: Лист
  • Дата: 19.06.2014
  • Номер: 14418/7/99-99-24-02-03-17
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство доходів і зборів України
  • Тип: Лист
  • Дата: 19.06.2014
  • Номер: 14418/7/99-99-24-02-03-17
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
ЛИСТ
19.06.2014 № 14418/7/99-99-24-02-03-17
Начальникам митниць Міндоходів
Начальнику Спеціалізованої лабораторії
з питань експертизи та досліджень
Міндоходів
Про внесення змін до листа Міндоходів України від 26.03.2014 № 6983/7/99-99-24-02-03-17 ( v6983810-14 ) щодо методології класифікації деяких виробів
Відповідно до положень підпунктів 1, 4 та 6 пункту 2 статті 68 Митного кодексу України та з метою забезпечення митними органами однакових підходів до класифікації товарів у складних випадках, доповнити додаток 1 Методичних рекомендацій пунктом 31 про класифікацію товару "високопротеїнове борошно (відходи), що залишаються після добування олії із сої за допомогою олійного преса та розчинників, для приготування кормів для тварин", додаток 3 Методичних рекомендацій пунктом 63 про класифікацію товару "бинт еластичний", додаток 3 Методичних рекомендацій пунктом 64 про класифікацію товару "роздільники (хрестики) для плитки".
Заступник МіністраВ.П. Науменко
Додаток
ТЕКСТОВИЙ ОПИС
пункту 31 додатку 1 Методичних рекомендацій ( v6983810-14 )
№ з/пНазва товаруКод товаруМетодологія класифікації
31"Високо-протеїнове борошно (відходи), що залишається після добування олії із сої за допомогою олійного преса та розчинників для приготування кормів для тварин" (соєвий білковий концентрат) 2309
Товар, заявлений до митного оформлення з назвою "високопротеїнове борошно (відходи), що залишаються після добування олії із сої за допомогою олійного пресу та розчинників, ... використовується для приготування кормів для тварин" отриманого з очищеного, обрушеного насіння сої, а також макухи та соєвого шроту. Вміст білка у борошні соєвому становить не менше 45 %, вуглеводів - близько 38 % (в тому числі 15 % розчинних моно- і олігосахаридів та 13 % полісахаридів).
За результатами лабораторних досліджень масова частка сирого протеїну в перерахунку на суху речовину складає 67,5%, жиру у перерахунку на суху речовину - 1,21%, вологи та летких речовин - 5,35%, відсутність відновлюючи цукрі, крохмалю, молочного жиру.
Товар являє собою продукт, виробництво якого передбачає здійснення наступних процесів: очищення, кондиціювання, видалення оболонок, подрібнення (пресування) та екстракцію олії розчинником гексаном, а також оброблення водяною парою при температурі 100-105°С протягом 30-40 хв з метою покращення якості протеїну. В подальшому продукт обробляють етанолом з метою вилучення з нього олігосахаридів (наприклад: цукрози, мальтози) та залишків олії, внаслідок чого в ньому збільшується концентрація білку. У відповідності з інформації наукової літератури є наступні види товару: соєвий шрот - продукт, який отриманий під час перероблення попередньо обробленого насіння сої пресуванням та екстрагуванням. Вміст білка не менше 45%; соєва макуха - продукт, який одержують при переробці попередньо обробленого насіння сої пресуванням; борошно соєве - продукт, отриманий з соєвого шроту та макухи; концентрат соєвий - сухий порошкоподібний білковий продукт з вмістом протеїну не менше 60%, отриманий із знежиреного шроту/борошна шляхом видалення розчинних компонентів небілкової природи (вуглеводів, мінеральних речовин, фенольних сполук) за допомогою певного розчинника (вода (в тому числі підкислена), 60-80%-ний розчин етанолу, водний розчин хлористого кальцію. У порівнянні з соєвим шротом/борошном вміст полісахаридів у концентраті соєвому досить незначний.
З врахуванням наведеної інформації, інформації про технологію виготовлення, та результатів лабораторних досліджень, товар, що розглядається є білковим концентратом (підвищений вміст білка, відсутність полісахаридів), отриманий з соєвого шроту чи борошна, які втратили свої властивості внаслідок їх переробки. В Поясненнях до товарної позиції 2304 вказано, що білкові концентрати, одержувані шляхом видалення деяких компонентів знежиреного соєвого борошна (використовувані як добавки в харчові продукти), та текстуроване соєве борошно до цієї товарної позиції не включаються (товарна позиція 2106).
За текстовим описом до товарної позиції 2309 УКТЗЕД включаються продукти, що використовуються для годівлі тварин.
Згідно з приміткою до групи 23 УКТЗЕД до товарної позиції 2309 включаються продукти, що використовуються для годівлі тварин, в іншому місці не зазначені, одержані в результаті переробки рослинної або тваринної сировини до такого ступеня, що вони втратили основні властивості вихідної сировини, крім рослинних відходів, рослинних залишків і побічних продуктів такої переробки.
Таким чином, враховуючи вищевикладене, згідно правил 1, 6 Основних правил інтерпретації УКТЗЕД, товар "високопротеїнове борошно (відходи), що залишаються після добування олії із сої за допомогою олійного преса та розчинників, для приготування кормів для тварин" є соєвим білковим концентратом та класифікується в межах товарної позиції 2309.
Такого ж підходу до класифікації продукту дотримуються і фахівці з класифікації Європейського співтовариства.
ТЕКСТОВИЙ ОПИС
пункту 63 додатку 3 Методичних рекомендацій ( v6983810-14 )
№ з/пНазва товаруКод товаруМетодологія класифікації
63"Бинт еластичний" 6307

3005
Бинт еластичний - це виріб виготовлений з бавовни з доданням еластичних волокон, що здатний розтягуватися. Еластичні бинти за формою, як правило, бувають двох видів -стрічкові (мал.1) та трубчасті (мал.2).
Зображення має графічний характер. Не наводиться. мал.1 Бинт еластичний стрічковий
Зображення має графічний характер. Не наводиться. мал.2 Бинт еластичний трубчастий
Такі бинти зазвичай використовуються у спорті або ж для посттравматичної фіксації суглобів та м'язів людини. Також застосовуються при варикозі. Основна функція еластичного бинта - створення необхідної компресії, тобто необхідної ступені стискання на тілі. Правильно накладений еластичний бинт унеможливлює венозний застій та запобігає зворотньому відтоку крові. Бинти еластичні, як правило, мають маркування від 0 до IV, що вказує на ступіть стискання. Відповідно до вищезазначеного, вважаємо, що згідно вимог УКТЗЕД та відповідно до Основних правил інтерпретації УКТЗЕД (1 та 6) товар "бинт еластичний", у разі, якщо він використовується як фіксатор суглобів або м'язів, його необхідно класифікувати у товарній позиції 6307 "Інші готові вироби, включаючи викройки одягу", а саме за кодом 6307 90 10 00 До цього повідомляємо, що аналогічний підхід до класифікації товару "бинт еластичний" застосовують митні адміністрації країн Європейського співтовариства. Проте зауважуємо, що, у разі, якщо еластичний бинт має властивості лікувального засобу, наприклад, має вкриту або просочену лікувальним засобом поверхню (гель, антисептик, інші фармацевтичні речовини), що прикладається до тіла людини, такий бинт варто розглядати як медичний виріб товарної позиції 3005 згідно вимог УКТЗЕД.
ТЕКСТОВИЙ ОПИС
пункту 64 додатку 3 Методичних рекомендацій ( v6983810-14 )
№ з/пНазва товаруКод товаруМетодологія класифікації
64"Роздільники (хрестики) для плитки" 3925
Роздільники (хрестики) для плитки (мал.1а,б) -це пластикові вироби у формі хрестиків, які використовуються для рівномірного укладення керамічної плитки з метою забезпечення рівномірних однакових швів.
Зображення має графічний характер. Не наводиться. Мал.1 (а,б)
Згідно з Приміткою 11 (ij) до групи 39, товарна позиція 3925 охоплює серед іншого фітинги та кріпильні, комплекти, призначені для стаціонарного встановлення у/або на дверях, вікнах, сходах, стінах або інших частинах будівель, наприклад, кнопки, ручки, гаки, скоби, гачки для рушників, плати для вимикачів та інші захисні плати. Оскільки роздільники (хрестики) використовуються при укладанні плитки на стінах або підлозі і їх зазвичай не знімають зі стін або підлоги по завершенні робіт, такі роздільники (хрестики) можна розглядати як вироби призначені для стаціонарного встановлення згідно з Приміткою 11 (ij) до групи 39. Такі роздільники (хрестики) встановлюють разом з плиткою на підлозі або стіні щоб забезпечити рівну відстань між плитками. Порожнину між плиткою разом з роздільниками заповнюють спеціальним розчином (затиркою). Відповідно ці вироби можна вважати стаціонарно встановленими. Відповідно до викладеного, роздільники (хрестики) для плитки необхідно класифікувати у товарній позиції 3925 згідно вимог УКТЗЕД. Даний підхід до класифікації підтверджується роз'ясненням Секретаріату Всесвітньої митної організації.
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua