• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Щодо контролю за дотриманням режиму переробки на митній території України при операціях з переробки цукру-сирцю

Державна митна служба України  | Лист, Форма типового документа від 22.03.2004 № 25/2-9-17/3386-ЕП | Документ не діє
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Лист, Форма типового документа
  • Дата: 22.03.2004
  • Номер: 25/2-9-17/3386-ЕП
  • Статус: Документ не діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Державна митна служба України
  • Тип: Лист, Форма типового документа
  • Дата: 22.03.2004
  • Номер: 25/2-9-17/3386-ЕП
  • Статус: Документ не діє
Документ підготовлено в системі iplex
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
22.03.2004 N 25/2-9-17/3386-ЕП
Начальникам регіональних
митниць
Начальникам митниць
( Лист скасовано на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-10/4617-ЕП від 26.04.2005 )
Щодо контролю за дотриманням режиму переробки на митній території України при операціях з переробки цукру-сирцю
( Із змінами, внесеними згідно з Листом Державної митної служби N 25/2-9-17/5726-ЕП від 05.05.2004 )
В зв'язку із зверненнями митних органів щодо забезпечення контролю за дотриманням режиму переробки на митній території України повідомляємо наступне.
Згідно зі статтею 229 Митного кодексу України (далі - Кодекс) переробка на митній території України - митний режим, відповідно до якого ввезені на митну територію України товари, що походять з інших країн, піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання, за умови вивезення за межі митної території України продуктів переробки відповідно до митного режиму експорту.
Статтею 231 Кодексу встановлено, що у разі якщо за умовами переробки товарів на митній території України передбачається виконання кількох операцій щодо їх переробки кількома підприємствами, кожне з підприємств, яке бере участь у процесі переробки, повинне одержати дозвіл митного органу на переробку товарів на митній території України. Переміщення товарів між підприємствами, що беруть участь у їх переробці, здійснюється з дозволу і під контролем митних органів.
Відповідно до статті 233 Кодексу митні органи можуть проводити перевірку товарів, ввезених для переробки на митній території України, а також продуктів їх переробки у будь-якої особи, яка здійснює операції щодо переробки таких товарів.
Статтею 60 Кодексу встановлено, що перевірка системи звітності та обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, - це проведення митними органами на підприємствах дій щодо встановлення відповідності документації про зазначені товари і транспортні засоби вимогам, встановленим Кодексом та іншими законами України.
Огляд територій та приміщень, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи, може здійснюватися, відповідно до статті 61 Кодексу, посадовими особами митних органів з метою перевірки дотримання встановлених Кодексом та іншими законами України правил провадження діяльності, контроль за якою покладено на митні органи.
Відповідно до статті 64 Кодексу транспортні засоби, приміщення, де знаходяться чи можуть знаходитися товари, які підлягають митному контролю, або провадиться чи може провадитися діяльність, контроль за якою покладено на митні органи, можуть ідентифікуватися митними органами.
Ідентифікація здійснюється шляхом накладення митних забезпечень: одноразових номерних запірно-пломбувальних пристроїв, печаток, голографічних міток, нанесення цифрового, літерного чи іншого маркування, ідентифікаційних знаків, проставлення штампів, взяття проб і зразків, складання опису товарів і транспортних засобів, креслень, масштабних зображень, виготовлення фотографій, ілюстрацій, використання товаросупровідної документації тощо.
Засоби ідентифікації можуть змінюватися чи знищуватися тільки митними органами або за їх дозволом іншими органами, крім випадків, коли існує реальна загроза знищення, безповоротної втрати чи істотного псування товарів і транспортних засобів. У таких випадках митний орган терміново сповіщається про зміну, вилучення чи знищення засобів ідентифікації з поданням документальних доказів існування зазначеної загрози.
Враховуючи викладене, для забезпечення належного контролю за дотриманням режиму переробки на митній території України до нормативного визначення окремих питань такого контролю звертаємо увагу на наступне.
I. Лист-узгодження на проведення митного оформлення в режимі переробки на митній території України надається за умови, якщо в зоні діяльності митного органу, який буде проводити митне оформлення, розташоване підприємство-переробник, що здійснює переробку чи операції, віднесені до першого етапу переробки. Лист-узгодження надається після отримання письмового погодження Центрального бюро аналізу ризиків та аудиту Держмитслужби на запит митного органу. До запиту з обґрунтуванням необхідності проведення митного оформлення в іншій митниці додаються копії документів, необхідних для прийняття рішення.
( Пункт I із змінами, внесеними згідно з Листом Державної митної служби N 25/2-9-17/5726-ЕП від 05.05.2004 )
II. Кожне з підприємств, яке бере участь у процесі переробки (власне операції з переробки, а також зберігання), повинне одержати дозвіл митного органу на переробку товарів на митній території України.
Для прийняття рішення про видачу дозволу на розміщення товарів у режим переробки митним органом розглядається можливість дотримання підприємством установлених законодавством умов переробки, у тому числі технологічні особливості процесу переробки та можливість ідентифікації перероблених товарів у продуктах переробки.
До прийняття такого рішення уповноваженими посадовими особами митного органу перевіряються: наявність у підприємства технологічного обладнання, необхідного для виконання відповідних операцій з переробки, умови зберігання, система звітності та обліку сировини й готової продукції тощо.
При цьому, обов'язково перевіряється (з урахуванням видів операцій, які здійснюються підприємством):
- наявність у підприємства технологічного обладнання, яке забезпечує виконання операції(й) з переробки, зазначених у заяві підприємства, а також отримання продуктів переробки за найменуваннями та у кількості, зазначеними у заяві підприємства, з сировини, вказаної у заяві підприємства;
- наявність приміщень (резервуарів, майданчиків), обладнаних та призначених для зберігання найменувань та кількості сировини й продуктів переробки, зазначених у заяві підприємства, які забезпечують їх схоронність та зберігання під контролем митного органу;
- наявність умов для відокремленого зберігання сировини іноземного замовника та продуктів переробки (крім продуктів переробки у рідкому стані), отриманих з неї, від іншої сировини та продуктів переробки, а також партій сировини іноземного замовника, які мають різні якісні характеристики, що впливають на обсяги та якість продуктів переробки;
- наявність умов, що унеможливлюють несанкціоноване вилучення сировини й продуктів переробки з території підприємства;
- можливість та шляхи ідентифікації перероблених товарів у продуктах переробки для кожної операції з переробки.
У випадку якщо суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності не виконує жодної з операцій переробки, наявність у нього технологічного обладнання не є обов'язковою.
Під час перевірки системи звітності та обліку товарів особлива увага повинна приділятися з'ясуванню наступних питань:
- чи дозволяє встановити які найменування та кількість сировини витрачені з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) за певний проміжок часу;
- чи дозволяє встановити які найменування та кількість продуктів отримано в результаті переробки кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) сировини за певний проміжок часу;
- чи дозволяє встановити місце зберігання окремої партії сировини та продуктів переробки, отриманих з неї.
За результатами проведення огляду територій та приміщень підприємства складається Акт про проведення огляду територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де перебувають або можуть перебувати товари й транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи (далі - Акт), форму якого затверджено наказом Державної митної служби України від 04.07.03 N 435, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.07.03 за N 625/7946.
Про результати перевірки посадова особа, яка її проводила, письмово повідомляє посадову особу митного органу, уповноважену надавати дозвіл на розміщення товарів у режим переробки на митній території України. Звіт про перевірку дотримання підприємством умов переробки за формою, що додається, та Акт долучаються до відповідної заяви підприємства й зберігаються у окремій справі. Номер Звіту про перевірку дотримання підприємством умов переробки має збігатись з реєстраційним номером заяви.
Однією з умов, що унеможливлюють несанкціоноване вилучення сировини й продуктів переробки з території підприємства є звернення керівника підприємства, що бере участь у процесі переробки, до митного органу, яке повинно містити зобов'язання не розпоряджатися сировиною та продуктами переробки без дозволу митного органу, а також відомості про ознайомлення керівника із статтями 342, 344, 336, 354, 355 Кодексу.
Незабезпечення умов переробки підприємством для операцій з переробки, які ним здійснюються, є підставою для відмови у наданні дозволу на розміщення товарів у режим переробки на митній території України.
III. Продукти переробки можуть зберігатися іншим підприємством ніж те, якому видано дозвіл на розміщення товарів у режим переробки на митній території України, з дозволу митного органу та під його контролем. Однією з умов надання дозволу на таку операцію є наявність договору зберігання або договору складського зберігання (крім випадків, коли питання зберігання продуктів переробки врегульовано зовнішньоекономічним контрактом або договором на переробку (виконання окремих операцій з переробки) між резидентами), укладеного підприємством, якому видано дозвіл на розміщення товарів у режим переробки на митній території України, та іншим підприємством. Продукти переробки можуть, також, розміщуватись на складах тимчасового зберігання.
При цьому зберігання сировини й продуктів переробки може здійснюватись лише протягом строку переробки товарів на митній території України, встановленого митним органом під час надання дозволу підприємству-резиденту.
У випадку, якщо місце зберігання або подальшої обробки продуктів переробки знаходиться в зоні діяльності іншого митного органу, їх переміщення здійснюється під контролем митних органів відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 08.12.98 N 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.99 за N 42/3335, за внутрішнім транзитним документом. Дії митниці відправлення та митниці призначення у цьому випадку визначені у пункті 3.4 Порядку застосування митних режимів переробки на митній території України та переробки за межами митної території України, затвердженого наказом Державної митної служби України від 13.09.03 N 609 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.10.03 за N 897/8218.
Переміщення продуктів переробки в межах зони діяльності одного митного органу здійснюється за дозволом та під контролем цього митного органу. Підставою для дозволу на переміщення є письмова заява підприємства, якому видано дозвіл на розміщення товарів у режим переробки на митній території України.
Приміщення і транспортні засоби, у яких знаходяться сировина й продукти переробки, ідентифікуються митним органом шляхом накладення митних забезпечень.
IV. Контроль за дотриманням режиму переробки на митній території України, здійснюється шляхом перевірки системи звітності та обліку сировини і продуктів переробки підприємством, порівняння цих даних з фактично наявними товарами, а також з відомостями, які містяться у поданих до митного оформлення документах (контракти (договори), технологічні схеми тощо), огляду територій та приміщень підприємства, де зберігається сировина і продукти переробки, цілісність накладених митним органом засобів ідентифікації, відбору проб (зразків) для проведення експертизи, ідентифікації перероблених товарів у продуктах переробки.
Для проведення такого контролю митному органу рекомендовано використовувати довідки та рішення стосовно вартості товару. При цьому митне оформлення сировини та продуктів переробки здійснюється з використанням висновків Центральної митної лабораторії щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД.
Періодичність проведення перевірок дотримання підприємством режиму переробки на митній території України встановлюється митним органом з урахуванням тривалості операцій з переробки та характеристик підприємства, але не рідше ніж два рази на тиждень.
З метою обліку таких перевірок підрозділ митного оформлення, що здійснює митний контроль і митне оформлення товарів в режимі переробки на митній території, веде журнал обліку перевірок дотримання підприємствами режиму переробки на митній території України (далі - Журнал), до якого вносяться такі відомості:
номер за порядком;
дата проведення перевірки;
дата й реєстраційний номер заяви;
номер та дата ВМД;
назва, код за ЄДРПОУ, місцезнаходження підприємства, на якому проведено перевірку;
виявлені порушення.
За рішенням начальника митного органу до Журналу можуть уноситись інші додаткові відомості.
Звіт про перевірку дотримання підприємством режиму переробки за формою, що додається, та Акт долучаються до відповідної вантажної митної декларації, оформленої в режимі переробки на митній території України, й зберігається у окремій справі у відповідному підрозділі митного оформлення. Номер Звіту про перевірку дотримання підприємством режиму переробки має збігатись з номером за порядком, під яким до Журналу занесено запис про її проведення.
V. В електронному вигляді облік операцій з давальницькою сировиною здійснювати за формами, доведеними листом Держмитслужби від 31.01.04 N 11/3-10-1035-ЕП.
VI. Перелік посадових осіб, уповноважених на здійснення контролю за дотриманням режиму переробки на митній території України, затверджується наказом митного органу. Для здійснення такого контролю мають залучатися посадові особи з відповідною підготовкою, зокрема, з питань звітності та обліку товарів на підприємствах. Права, обов'язки та відповідальність при проведенні контролю повинні визначатись у посадових обов'язках цих осіб.
VII. При виявленні порушень режиму переробки на митній території України (використання товарів, розміщених в митному режимі переробки на митній території України, з будь-якою іншою метою, неподання митному органу документів, необхідних для здійснення митного контролю, неподання митному органу документів та зразків товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи), дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати податків і зборів або зменшення їх розміру, тощо) митний орган:
вирішує питання щодо складення протоколу про порушення митних правил за наявності в діях підприємства ознак порушення митних правил;
скасовує дозвіл на розміщення товарів у режим переробки;
вживає заходів щодо недопущення несанкціонованого розпорядження сировиною й продуктами переробки;
негайно інформує Держмитслужбу про виявлені порушення;
про скасування дозволу на розміщення товарів у режим переробки на митній території України інформує податковий орган, яким взято на облік простий вексель;
інформує правоохоронні органи про виявлені порушення (крім порушень митних правил) у випадках, встановлених законодавством.
VIII. Відповідно до пункту 2.10 Порядку застосування митних режимів переробки на митній території України та переробки за межами митної території України, затвердженого наказом Державної митної служби України від 13.09.03 N 609 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.10.03 за N 897/8218, у разі скасування дозволу на розміщення товарів, які перебувають у режимі переробки, підприємство зобов'язане у строк, що не перевищує десяти календарних днів з дня його скасування, заявити про зміну митного режиму, з додержанням вимог Митного кодексу України та інших актів законодавства України із сплатою всіх необхідних платежів, установлених законодавством.
Враховуючи вищевикладене, лист Держмитслужби України від 29.08.03 N 11/4-10-12752 вважати відкликаним.
IX. Підтвердження вивезення продуктів переробки за межі митної території України здійснюється відповідно до Порядку підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, затвердженого наказом Державної митної служби України й Державної податкової адміністрації України від 21.03.02 N 163/121 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.03.02 за N 295/6583.
Лист Держмитслужби від 05.02.04 N 11/4-10-1279-ЕП вважати відкликаним.
Перший заступник Голови Служби М.М.Іванюк
Додаток
до листа Держмитслужби
України
від 17.03.2004 р.
N 25/2-9-17/3386-ЕП
____________________________
____________________________
(посада, прізвище, ініціали
особи митного органу,
уповноваженої надавати
дозвіл на розміщення товарів
в режимі переробки на
митній території України)
ЗВІТ N _______
про перевірку дотримання підприємством умов переробки
Підприємство ___________________________________________________,
(повна назва підприємства, код за ЄДРПОУ,
місцезнаходження, телефон)
облікова картка N __________________ від "__"____________ 200_ р.,
заява підприємства вх. N ____________ від "__"___________ 200_ р.,
зовнішньоекономічний договір про переробку товарів N _____________
від "____"______________ 200_ р.
Операції з переробки, які здійснюються підприємством: (найменування операції(й)).
Перевіркою встановлено.
1. Технологічне обладнання:
а) наявне/відсутнє;
б) забезпечує/не забезпечує виконання операції(й) з переробки, зазначених у заяві підприємства;
в) забезпечує/не забезпечує отримання продуктів переробки за найменуваннями та у кількості, зазначеними у заяві підприємства, з найменування та кількості сировини, зазначених у заяві підприємства;
г) планова потужність (обсяг виходу продуктів переробки за одиницю часу) обладнання для кожної операції з переробки.
2. Умови зберігання сировини та продуктів переробки:
а) наявні/відсутні приміщення (резервуари, майданчики), обладнані та призначені для зберігання найменувань та кількості сировини й продуктів переробки, зазначених у заяві підприємства;
б) забезпечують/не забезпечують схоронність та неможливість несанкціонованого вилучення сировини й продуктів переробки;
в) забезпечують/не забезпечують відокремлене зберігання:
- сировини іноземного замовника та продуктів переробки, отриманих з неї, від іншої сировини та продуктів переробки;
- партій сировини іноземного замовника, які мають різні якісні характеристики, що впливають на обсяги та якість продуктів переробки.
3. Система звітності та обліку сировини й продуктів переробки:
а) дозволяє/не дозволяє встановити витрачені найменування та кількість сировини з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) за певний проміжок часу;
б) дозволяє/не дозволяє встановити отримані найменування та кількість продуктів переробки з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) сировини за певний проміжок часу;
в) дозволяє/не дозволяє встановити місце зберігання окремої партії сировини та продуктів переробки, отриманих з неї.
4. Ідентифікація перероблених товарів у продуктах переробки:
а) можлива/не можлива;
б) шляхи ідентифікації для кожної операції з переробки.
Обстеження територій та приміщень підприємства проведено, Акт про проведення огляду територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де перебувають або можуть перебувати товари й транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи від "____" _____________ 200_ р. N _____ додається.
Інші документи, що додаються (назва, дата, номер):
__________________________________________
__________________________________________
__________________________________________________________________
(посада, підпис, прізвище, ініціали посадової особи митного
органу, яка проводила перевірку)
"__"______________ 200_ р.
Додаток
до листа Держмитслужби
України
від 17.03.2004 р.
N 25/2-9-17/3386-ЕП
____________________________
____________________________
(посада, прізвище, ініціали
особи митного органу,
уповноваженої надавати
дозвіл на розміщення
товарів в режимі переробки
на митній території України)
ЗВІТ N _____
про перевірку дотримання підприємством режиму переробки
Підприємство ___________________________________________________,
(повна назва підприємства, код за ЄДРПОУ,
місцезнаходження, телефон)
облікова картка N ________________ від "____"____________ 200_ р.,
заява підприємства вх. N ____________ від "____"_________ 200_ р.,
зовнішньоекономічний договір про переробку товарів N _____________
від "____"______________ 200_ р.,
ВМД від "____"______________ 200_ р. N __________________.
Операції з переробки, які здійснюються підприємством: (найменування операції(й)).
Перевіркою встановлено.
1. Система звітності та обліку сировини й продуктів переробки:
а) найменування та кількість сировини витраченої з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) на момент проведення перевірки;
б) найменування та кількість сировини з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо), що залишилась на момент проведення перевірки;
в) найменування та кількість продуктів переробки отриманих з кожної окремої партії (за однією накладною, тощо) сировини на момент проведення перевірки;
г) місце(я) зберігання окремої партії сировини та продуктів переробки, отриманих з неї.
2. Ідентифікація перероблених товарів у продуктах переробки для кожної операції з переробки проводилась шляхом:
а) перевірки документів звітності та обліку сировини й продуктів переробки;
б) відбору проб (зразків) для проведення експертизи, отримання рішення митної лабораторії;
в) контролю технологічних процесів при здійсненні операцій з переробки;
г) Інше.
3. Зберігання сировини та продуктів переробки:
а) найменування та кількість сировини, що залишилась, й продуктів переробки, отриманих з неї, зазначені у документах підприємства відповідають/не відповідають фактично наявним (за кожною партією сировини);
б) умови зберігання забезпечують/не забезпечують схоронність та неможливість несанкціонованого вилучення сировини й продуктів переробки.
4. Найменування та кількість сировини, що залишилась, й продуктів переробки, отриманих з неї, фактично наявних на момент перевірки відповідають/не відповідають:
а) відомостям документів звітності та обліку підприємства;
б) відомостям документів, що подавались підприємством до митного оформлення (контракти (договори), технологічні схеми тощо).
5. Відбір проб (зразків):
а) проводився/не проводився;
б) з метою (якщо проводився): - експертизи; - отримання рішення митної лабораторії; - отримання довідки або рішення стосовно вартості чи коду товару згідно з УКТ ЗЕД.
6. Порушення режиму переробки на митній території України виявлено/не виявлено. Якщо виявлені порушення, викласти їх зміст.
Обстеження територій та приміщень підприємства проведено, Акт про проведення огляду територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де перебувають або можуть перебувати товари й транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено законом на митні органи від "____" _____________ 200_ р. N _____ додається.
Інші документи, що додаються (назва, дата, номер):
__________________________________________
__________________________________________
__________________________________________________________________
(посада, підпис, прізвище, ініціали посадової особи митного
органу, яка проводила перевірку)
"____"______________ 200_ р.
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua