ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
22.05.2018 N 2275/Г/99-99-12-02-02-14/ІПК |
Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - Кодекс), розглянула запит на отримання індивідуальної податкової консультації від 10.04.2018 р. б/н, надіслану листом Головного управління ДФС у Черкаській області від 27.04.2018 р. N 18793/ІПК/23-00-40-0309 (вх. ДФС N 968 ІПК від 03.05.2018 р.) щодо розливу вина виноградного та вина газованого у тару КЕГи, виготовлену із харчової нержавіючої сталі об’ємом 50 літрів, при наявності протоколів дослідження даної тари, підтверджуючих, що ця тара виготовлена із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями і в межах компетенції, повідомляє.
Статтею 11 Закону України від 19 грудня 1995 року N 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон N 481) визначено, що розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об'ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Тetra-Pak" і "Bag in Box". Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше. Розлів він сухихі із доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 50 до 600 л, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, і у такому випадку передбачені цією статтею вимоги щодо маркування виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) не застосовуються.
ДСТУ 4806:2007 "Вина" (далі - ДСТУ 4806) поширюється на вина, що не містять діоксид вуглецю, які виробляють з виноградних оброблених виноматеріалів, розлиті у спожиткову тару і призначені для реалізації у сфері торгівлі та громадського харчування. Відповідно до пункту 9.2 ДСТУ 4806 розлив вина проводять у тару (посуд) місткістю 0,05дм-3, 0,1 дм-3, 0,2 дм-3, 0,25 дм-3, 0,275 дм-3, 0,35 дм-3, 0,375 дм-3, 0,4 дм-3, 0,45 дм-3, 0,5 дм-3, 0,61 дм-3, 0,68 дм-3, 0,7 дм-3, 0,75 дм-3, 0,8 дм-3, 1,0 дм-3 і більше. Розлив столових сухих та кріплених вин здійснюють також у тару (посуд) місткістю від 50 дм-3 до 600 дм-3, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з винами.
ДСТУ 4393:2005 "Вина газовані" (далі - ДСТУ 4393) поширюється на газовані вина, які виготовляють штучним насиченням діоксидом вуглецю екзогенного походження білих, рожевих чи червоних оброблених виноматеріалів з додаванням цукру, концентратів виноградного соку, сусла виноградного консервованого. Пунктом 8.1 ДСТУ 4393 визначено, що вина газовані фасують за рівнем у скляні пляшки нові та оборотні згідно з ДСТУ ГОСТ 10117.1 та ДСТУ ГОСТ 10117.2 типів II і VII згідно з ГОСТ 265836. Газовані вина розливають у скляні пляшки місткістю згідно з Законом N 481.
Таким чином, Законом N 481, ДСТУ 4806 та ДСТУ 4393 чітко визначена тара, яка може використовуватися для розливу вин виноградних та вин газованих. Розлив вин у КЕГи не передбачено.
Звертаємо увагу, що до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі розливу алкогольних напоїв у тару, не передбачену статтею 11 Закону N 481, - 200 відсотків вартості виробленої (реалізованої) продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менше 85000 гривень.
Керуючись нормами чинного законодавства України, суб’єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні провадити свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.