• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Про норми природного убутку і відходів продовольчих товарів у торгівлі

Органи влади СРСР | Наказ, Витяг, Норми від 29.12.1984 № 339
Реквізити
  • Видавник: Органи влади СРСР
  • Тип: Наказ, Витяг, Норми
  • Дата: 29.12.1984
  • Номер: 339
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Органи влади СРСР
  • Тип: Наказ, Витяг, Норми
  • Дата: 29.12.1984
  • Номер: 339
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР
Н А К А З
29.12.1984 N 339
Про норми природного убутку і відходів продовольчих товарів у торгівлі
1. Затвердити і ввести в дію з 1 квітня 1985 року погоджені з Міністерством фінансів СРСР документи, що додаються:
- Додаткові норми природного убутку борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, що надходять у підприємства торгівлі та громадського харчування стандартною масою, розроблені ВНДІЕТсистем і УкрНДІТОПом Міністерства торгівлі СРСР - Додаток N 1 (код - 84126.35.1.06);
- Норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при міжміських перевезеннях у авторефрижераторах, розроблені ВНДІЕТсистем Міністерства торгівлі СРСР і ВНДКТІхолодпромом Міністерства м'ясної і молочної промисловості СРСР - Додаток N 2 (код - 84127.35.1.06);
- Норми відходів і втрат м'яса та рибного філе при машинному нарізуванні в магазинах, розроблені ВНДІЕТсистем Міністерства торгівлі СРСР - Додаток N 3 (код - 84128.35.1.06).
<...>
Заступник Міністра П.Д.Кондрашов
Додаток N 1
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
29.12.1984 N 339
ДОДАТКОВІ НОРМИ
природного убутку борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, що надходять у підприємства торгівлі та громадського харчування стандартною масою (код - 84126.35.1.06)
НайменуванняНорми природного убутку у
відсотках до маси нетто
товару
перша зонадруга зона
Борошно0,150,27
Крупа, крім рисової, і
зернобобові
0,110,18
Крупа рисова0,370,74
Крупа рисова імпортна0,501,00
Крохмаль0,350,52
Цукор-пісок0,050,07
Примітки:
Норми природного убутку для першої зони застосовуються підприємствами торгівлі та громадського харчування, що розташовані в таких республіках, краях та областях: РРФСР (крім Дагестанської АРСР, Калмицької АРСР, Астраханської і Волгоградської областей, віднесених до другої зони), Українській РСР, Білоруській РСР, Литовській РСР, Естонській РСР, Латвійській РСР, Грузинській РСР, Молдавській РСР і Казахській РСР: у Павлодарській, Кокчетавській, Північно-Казахстанській, Кустанайській і Цілиноградській областях.
Норми природного убутку для другої зони застосовуються підприємствами торгівлі та громадського харчування, що розташовані в таких республіках і областях: РРФСР (Дагестанська АРСР, Калмицька АРСР, Астраханська і Волгоградська області), Узбецькій РСР, Вірменській РСР, Азербайджанській РСР, Киргизькій РСР, Таджицькій РСР, Туркменській РСР і Казахській РСР (крім областей: Павлодарської, Кокчетавської, Північно-Казахстанської, Кустанайської і Цілиноградської).
Додаткові норми природного убутку встановлено на відшкодування підприємствам торгівлі та громадського харчування втрат (усихання, розпилення та ін.) борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, які надходять стандартною масою, що виникають у процесі транспортування і складського зберігання.
Норми застосовуються в роздрібній торговельній мережі, на фасувальних підприємствах, на дрібнооптових складах і в коморах підприємств громадського харчування при одержанні товарів стандартною масою та відпусканні їх фактичною масою.
Застосування додаткових норм допускається тільки при інвентаризації у разі виявлення нестачі товарів, що перевищує встановлені для даного підприємства основні норми природного убутку.
Розрахунок сум, що належать до списання за додатковими нормами, провадиться бухгалтерією в порядку, встановленому для застосування основних норм природного убутку товарів у роздрібній торговельній мережі, на фасувальних підприємствах, на дрібнооптових складах і в коморах підприємств громадського харчування, за документами про надходження товарів стандартною масою за вирахуванням товарів, відпущених стандартною масою.
Директор ВНДІЕТсистем Д.Правдін
Додаток N 2
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
29.12.1984 N 339
НОРМИ
природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при міжміських перевезеннях в авторефрижераторах (код - 84127.35.1.06)
НайменуванняВідстань перевезення,
км
Норми природного
убутку у відсотках
до маси нетто
товару
123
М'ясо охолоджене й
остигле (у тушах,
напівтушах,
четвертинах і
торгових відрубах)
від 51 до 1000,06
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
М'ясо заморожене (у
тушах, напівтушах,
четвертинах і
торгових відрубах)
від 51 до 1000,04
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01% (у
період з 1 листопада
по 31 березня)
М'ясо, заморожене в блоках:
упаковане в короби і
ящики з гофрованого
картону і полімерну
плівку
до 400Норма не
застосовується
понад 400Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км (у період з 1
листопада по 31
березня)
упаковане в інші види
упаковки
до 200Норма не
застосовується
понад 200Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км (у період з 1
листопада по 31
березня)
М'ясо птиці
охолоджене й остигле
без упаковки в
полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
від 51 до 1000,05
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
М'ясо птиці
охолоджене й остигле,
упаковане в
полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
від 51 до 1000,02
від 101 до 300Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
від 301 до 8000,05
понад 8000,06
М'ясо птиці
заморожене, упаковане
в полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
до 500Норма не
застосовується
понад 500Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км
Ковбаси напівкопчені
та варено-копчені
від 51 до 1000,09
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
Ковбаси варенівід 51 до 1000,12
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,05%
Продукти з м'яса всіх
видів варені,
копчено-варені,
копчено-запечені,
запечені та смажені
від 51 до 1000,07
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
Продукти з м'яса всіх
видів сирокопчені
до 100Норма не
застосовується
від 101 до 5000,02
понад 5000,03
Субпродукти
охолоджені
від 51 до 1000,33
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,10%
Субпродукти
заморожені
від 51 до 1000,01
від 101 до 500Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
понад 500Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02% (у
період з 1 листопада
по 31 березня)
Жир-сирець
охолоджений
від 51 до 1000,06
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
Жир-сирець
заморожений
від 51 до 1000,02
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
Шпикдо 500Норма не
застосовується
понад 5000,02
Бекон солонийвід 51 до 1000,10
понад 100Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
М'ясо птиці,
заморожене без
упаковки в полімерні
плівки (кури, гуси,
індики та ін.) і
кролі
від 51 до 1000,02
від 101 до 300Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
від 301 до 8000,05
понад 8000,06
Примітка.У період з 1 квітня по 31 жовтня щодо заморожених:
- м'яса в тушах, напівтушах, четвертинах, торгових відрубах і субпродуктів норма природного убутку при перевезенні на відстань до 500 км не застосовується; понад 500 км - норма застосовується в розмірі 0,01 відсотка за кожні наступні 100 км;
- м'яса в блоках замороженого, упакованого в полімерні плівки, а також в ящики і короби з гофрованого картону, норма природного убутку встановлюється в розмірі 50 відсотків, а для інших видів упаковки - у розмірі 70 відсотків від норм, передбачених для м'яса замороженого в тушах, напівтушах, четвертинах і торгових відрубах.
При перевезенні варених ковбас на відстані до 50 км застосовується норма природного убутку в розмірі 0,08 відсотка.
При перевезеннях сардельок і сосисок норма природного убутку встановлюється на 20 відсотків вище від норм для варених ковбас.
При перевезеннях сирокопчених ковбас і харчового топленого жиру норма природного убутку не застосовується.
При перевезеннях м'яса і м'ясопродуктів в авторефрижераторах із розвезенням цих товарів безпосередньо до торговельної мережі більш ніж до двох торгових точок застосовується додаткова норма природного убутку в розмірі 0,05 відсотка.
Норми природного убутку за наступні неповні 100 км нараховуються в такому порядку: за відстань до 50 км - норма не нараховується; за відстань від 51 до 100 км - норма нараховується як за 100 км.
Ці норми застосовуються також і при міжреспубліканських перевезеннях м'яса та м'ясопродуктів в авторефрижераторах.
1. Норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при міжміських перевезеннях в авторефрижераторах поширюються на підприємства державної та кооперативної торгівлі, на підприємства м'ясної промисловості, а також на автотранспортні підприємства незалежно від їх відомчого підпорядкування.
2. Норми застосовуються при перевезеннях м'яса і м'ясопродуктів в авторефрижераторах (автомашинах, обладнаних приладами охолодження).
До норм не включено втрати, що виникають внаслідок псування продуктів і пошкодження тари.
3. Норми є граничними і застосовуються в тих випадках, коли при прийманні вантажу, що перевозиться в авторефрижераторах, виявлено фактичну нестачу товарів, яка визначається шляхом порівняння маси товару, зазначеної відправником (виготовлювачем) у супровідному документі, з фактично прийнятою масою товару, зафіксованою у приймальному акті (одержувачем).
Установлені норми природного убутку на м'ясо остигле, охолоджене і заморожене поширюються на яловичину, баранину, свинину, козлятину, конину, оленину та ін.
4. Щодо товарів, прийнятих у пункті призначення рахунком або за трафаретною масою, норми природного убутку не застосовуються.
5. Наднормативні втрати товарів, що виникають внаслідок підморожування охолодженого чи остиглого м'яса в процесі перевезення в авторефрижераторах, відносяться на автотранспортні підприємства (організації), які здійснюють ці перевезення.
Приклад розрахунку норм природного убутку:
М'ясо охолоджене перевозилося на відстань 800 км.
Норма природного убутку на цю відстань розраховується таким чином: за перші 100 км - 0,06%; за наступні 700 км - 0,07% (по 0,01% за кожні 100 км). Отже, норма природного убутку при перевезенні охолодженого м'яса на відстань 800 км становитиме: 0,06 + 0,07 = 0,13%.
При перевезенні м'яса охолодженого на відстань 801 - 850 км застосовується норма в розмірі 0,13%, тобто як на відстань 800 км; при перевезенні на відстань 851 - 900 км застосовується норма в розмірі 0,14% (0,13% за відстань 800 км плюс 0,01% за наступні 100 км).
Директор ВНДІЕТ система Д.Правдін
Додаток N 3
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
29.01.1984 N 339
НОРМИ
відходів і втрат м'яса та рибного філе при машинному нарізуванні в магазинах (код - 84128.35.1.06)
НайменуванняВид операціїНорми відходів і втрат
у відсотках до маси
нетто товару
Яловичина, баранина,
свинина
Нарізування на
порції масою до 1
кілограма
стрічковими пилками
0,50
Рибне філе - при
прийманні за
фактичною масою
Нарізування на
порції масою до 1
кілограма
стрічковими пилками
0,35
Примітка.При машинному нарізуванні рибного філе, що прийняте за трафаретом, норми відходів і втрат не застосовуються.
Ці норми відходів і втрат застосовуються при інвентаризації матеріальних цінностей у випадках, якщо виявиться нестача товарів проти облікових залишків понад норми природного убутку цих товарів для роздрібної торговельної мережі.
Кількість нарізаних за інвентаризаційний період товарів має бути підтверджена в журналі щоденного обліку обсягу цих операцій, де обов'язково проставляються:
- дата нарізування;
- найменування товару;
- температура товару;
- маса і вартість товару, підданого нарізуванню;
- норма відходів у відсотках та у сумі;
- підпис особи, відповідальної за нарізування.
Щоб уникнути підвищених втрат м'яса і рибного філе при машинному нарізуванні на порції, зазначену операцію слід провадити стрічковими пилками з товщиною полотна не більше ніж 0,7 мм; м'ясо нарізувати на порції машинним способом головним чином охолоджене. Відходи товарів, що виникають при машинному нарізуванні, слід негайно збирати, денатурувати і знищувати.
Директор ВНДІЕТсистем Д.Правдін