МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
25.07.2002 N 31 |
Про розширення сфери застосування харчової добавки нізин (Е 234)
Я, Головний державний санітарний лікар України, Бобильова Ольга Олександрівна, розглянувши надані Комітетом з питань гігієнічного регламентування МОЗ України матеріали (лист від 04.03.02 N 102):
Обгрунтування можливості поширення галузі застосування харчової добавки "Нізин" (Е 234) на хліб та хлібо-булочні вироби, підготовлене інститутом екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя, рецензію зав. відділом гігієни харчування Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України Максимчук М.М. на "Обгрунтування можливості поширення галузі застосування харчової добавки "Нізин" (Е 234) на хлібо-булочні вироби", заключення кафедри гігієни харчування НМУ ім. акад. О.О.Богомольця про можливість використання антибіотика нізин та нізинвміщуючої харчової добавки "Селектин" в хлібопекарському виробництві (від 17.09.98 N 120/2), заключення інституту харчування Російської АМН "Об использовании консерванта-антибиотика Низин (Е 234) й пищевой добавки "Селектин" в хлебопекарском производстве" (від 23.03.97 N 72-188), звіт інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАН України "Изучение биологических свойств азробних спорообразующих бактерий, выделенных из пшеничной муки" (1999), висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи МОЗ України на харчову добавку "Селектин" (від 18.09.2000 N 03.4/308), рекомендації по запобіганню картопляної хвороби хліба, затверджені Головою Ради об'єднання "Укрхлібпром" М.Т.Богданом 16.07.99.
------------------------------------------------------------------
(перелік матеріалів обгрунтування, ким розроблені,
ким прорецензовані)
протокол N 1 від 15.02.02 Комісії з нормування та регламентування хімічних і біологічних речовин у продуктах харчування і продовольчій сировині Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України
------------------------------------------------------------------
(номер і дата протоколу профільної комісії Комітету)
В С Т А Н О В И Л А що надані матеріали відповідають сучасним науковим і методичним підходам до регламентації мікробіологічних показників безпеки для харчових продуктів, принципам безпеки використання харчових добавок і контамінантів у продуктах харчування, ВОЗ, Женева, 1991, 159 с.
------------------------------------------------------------------
(коротка констатація щодо відповідності поданих обгрунтувань
діючим методичним вимогам, за якими встановлювався норматив)
На підставі викладеного та керуючись статтею 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", Положенням про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 р. N 1109,
ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Дозволити використання харчової добавки "Нізин" (Е 234) у виробництві хліба та хлібо-булочних виробів, як одного із засобів профілактики картопляної хвороби.
2. Застосовувати харчову добавку "Нізин" (Е 234) та препарат що її містить ("Селектин") згідно з "Інструкцією по застосуванню харчової добавки "Селектин" для попередження картопляної хвороби хліба" (Додаток 5 до "Рекомендацій по запобіганню картопляної хвороби хліба", затверджених Головою об'єднання "Укрхлібпром" М.Т.Богданом 16.07.99), що додається*.
3. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, водного, залізничного транспорту, Міністерства оборони, Міністерства внутрішній справ, Служби безпеки України, головам експертних комісій при головному державному санітарному лікарі України прийняти вказаний документ до керівництва та здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду.
4. Головному санітарно-епідеміологічному управлінню дану постанову довести до Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, наукових установ та закладів, міністерств, відомств, інших зацікавлених установ та організацій у встановленому порядку.
О.О.Бобильова |
_________________
* Додаток не наводиться.