• Посилання скопійовано
Документ підготовлено в системі iplex

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 11 "Виробництва харчової промисловості". Частина 2

Міністерство агропромислового комплексу України  | Довідник, Перелік від 09.02.1998
Реквізити
  • Видавник: Міністерство агропромислового комплексу України
  • Тип: Довідник, Перелік
  • Дата: 09.02.1998
  • Статус: Документ діє
  • Посилання скопійовано
Реквізити
  • Видавник: Міністерство агропромислового комплексу України
  • Тип: Довідник, Перелік
  • Дата: 09.02.1998
  • Статус: Документ діє
Документ підготовлено в системі iplex
МІНІСТЕРСТВО АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Міністерством
агропромислового комплексу
України
09.02.1998 р.
ПОГОДЖЕНО
Міністерством праці та
соціальної політики України
ДОВІДНИК
кваліфікаційних характеристик професій працівників
ВИПУСК 11
Виробництва харчової промисловості
ЧАСТИНА 2
Розділи:
Виробництво борошна та круп Виробництво готових кормів для тварин Виробництво хліба та хлібобулочних виробів Виробництво макаронних виробів
ВСТУП
Розділи "Виробництво борошна та круп. Виробництво готових кормів для тварин", "Виробництво хліба та хлібобулочних виробів. Виробництво макаронних виробів" переопрацьовано відповідно до Класифікатора професій (ДК 003-95) з уточненням назв професій працівників та врахуванням змін і доповнень до змісту та обсягу робіт, які виникли під впливом упровадження досягнень науки, техніки, технології, організації виробництва та праці, нових вимог до якості продукції.
Оскільки майже на всіх хлібопекарських підприємствах України виробничі печі працюють на газоподібному (рідкому) паливі, що вимагає більш високих знань, вмінь та навичок, назву професії Кочегар виробничих печей змінено на Оператор (кочегар) виробничих печей.
Кваліфікаційну характеристику професії Машиніст пруфера вилучено згідно із Змінами N 3 до Класифікатора професій (ДК 003-95).
У випуску враховано нові вимоги щодо розроблення кваліфікаційних характеристик і одночасно збережено наступність, традиції застосування і особливості будови випуску 55 ЕТКС видання 1986 р.
До цих розділів включено професії працівників, які є специфічними для виробництва борошна, круп, комбікормів, макаронів, хліба.
Робітники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням агрегатів, машин та механізмів, за умовами виконуваної роботи повинні володіти слюсарною справою, знаннями та навичками в обсязі, необхідному для виявлення і усунення несправностей, та виконувати ці роботи.
Під час переопрацювання кваліфікаційних характеристик ураховано зауваження та пропозиції фахівців "Київмлин" і ДАК "Хліб України" та інших.
Кваліфікаційні характеристики професій робітників є обов'язковими для встановлення кваліфікаційних розрядів під час тарифікації робіт на підприємствах усіх галузей економіки, де є зазначені у цьому випуску виробництва та види робіт.
ВИРОБНИЦТВО БОРОШНА ТА КРУП. ВИРОБНИЦТВО ГОТОВИХ КОРМІВ ДЛЯ ТВАРИН КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЕРІВНИКИ
1. ГОЛОВНИЙ КРУП'ЯР
Завдання та обов'язки. Організовує впровадження у виробництво прогресивних, економічно обґрунтованих технологічних процесів і режимів роботи устаткування, що забезпечують ефективне використання зерна, виробничих фондів, скорочення витрат на виробництво продукції, поліпшення її якості і зростання продуктивності праці. Забезпечує виробництво якісної стандартної продукції (крупи), виконання правил організації і ведення технологічного процесу; розроблення та упровадження технологічних процесів, які відповідають рівню сучасної техніки, засобів механізації та автоматизації, а також технологічного оснащення, що сприяють підвищенню якості продукції, що виготовляється, продуктивності праці й ефективності виробництва; своєчасне освоєння проектних потужностей; розроблення всієї технологічної документації і контроль за її застосуванням у цехах та на дільницях підприємства; своєчасну підготовку виробництва, максимальне використання наявних площ та потужностей, постійне підвищення рівня використання технологічного устаткування. Розглядає і затверджує зміни, що вносяться в технічну документацію у зв'язку з коригуванням технологічних процесів та режимів роботи устаткування, а також раціоналізаторські пропозиції і винаходи, які стосуються технології виробництва. Контролює виконання перспективних і річних планів технологічної підготовки виробництва, суворе додержання встановлених технологічних процесів, виявляє порушення технологічної дисципліни і вживає заходів щодо їх усунення. Керує розробленням заходів щодо запобігання браку, освоєння нової техніки, нових високопродуктивних технологічних процесів, виконання розрахунків виробничих потужностей та завантаження устаткування, підвищення технічного рівня виробництва та коефіцієнта змінності роботи устаткування, упровадження прогресивних норм затрат праці, витрат сировини, палива та електроенергії на виробництво продукції, зниження матеріаломісткості продукції і трудомісткості її виробництва; проведення дослідних та експериментальних робіт з удосконалення техніки і технології виробництва крупи. Бере участь у розробленні та впровадженні заходів щодо комплексної механізації та автоматизації круп'яних цехів, модернізації технологічного устаткування, скорочення строків освоєння нової техніки і технологій, раціонального використання виробничих потужностей, зниження енерго- та матеріаломісткості продукції, підвищення ефективності виробництва, поліпшення якості продукції, наукової організації праці, атестації і раціоналізації робочих місць; у розробленні плану виробництва; проектів реконструкції підприємства; у промислових випробуваннях нових видів машин і устаткування, засобів механізації та автоматизації виробництва; у роботі комісій з приймання систем і устаткування в експлуатацію. Координує і спрямовує діяльність цехів. Готує резерв на заміщення вакантних посад у цехах.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази та інші керівні і нормативні матеріали щодо технологічної підготовки виробництва; профіль, спеціалізацію й особливості структури підприємства; перспективи технічного розвитку круп'яної промисловості і підприємства, досягнення науки і техніки в галузі виробництва крупи; правила організації і ведення технологічного процесу на крупозаводах; схеми технологічного процесу підготовки зерна до лущіння; технічні характеристики, конструктивні особливості і режими роботи устаткування, правила його експлуатації; вимоги до зерна і готової продукції, державні та галузеві стандарти на зерно і готову продукцію; засоби механізації та автоматизації виробничих процесів; порядок приймання устаткування в експлуатацію; вимоги наукової організації праці при проектуванні технологічних процесів виробництва крупи; положення про атестацію та раціоналізацію робочих місць; порядок розрахунку економічного ефекту від упровадження раціоналізаторських пропозицій та винаходів; основи ринкової економіки, організації виробництва, праці й управління.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня: для магістра - не менше 2 років, спеціаліста - не менше 3 років.
2. ГОЛОВНИЙ ПИТЛІВНИК
Завдання та обов'язки. Організовує упровадження у виробництво прогресивних, економічно обґрунтованих технологічних процесів і режимів роботи устаткування, що забезпечують ефективне використання зерна, виробничих фондів, скорочення витрат на виробництво продукції, поліпшення її якості і зростання продуктивності праці. Забезпечує виробництво якісної стандартної продукції (борошна), виконання правил організації і ведення технологічного процесу; розроблення та упровадження технологічних процесів, які відповідають рівню сучасної техніки, засобів механізації та автоматизації, а також технологічного оснащення, що сприяють підвищенню якості продукції, що виготовляється, продуктивності праці й ефективності виробництва; своєчасне освоєння проектних потужностей; розроблення всієї технологічної документації і контроль за її застосуванням у цехах та на дільницях підприємства; своєчасну підготовку виробництва, максимальне використання наявних площ та потужностей, постійне підвищення рівня використання технологічного устаткування. Розглядає і затверджує зміни, що вносяться в технічну документацію у зв'язку з коригуванням технологічних процесів і режимів роботи устаткування, а також раціоналізаторські пропозиції і винаходи, що стосуються технології виробництва. Контролює виконання перспективних і річних планів технологічної підготовки виробництв, суворе додержання встановлених технологічних процесів, виявляє порушення технологічної дисципліни і вживає заходів щодо їх усунення. Керує розробленням заходів щодо запобігання бракові, освоєння нової техніки, нових високопродуктивних технологічних процесів, виконання розрахунків виробничих потужностей та завантаження устаткування, підвищення технічного рівня виробництва та коефіцієнта змінності роботи устаткування, упровадження прогресивних норм трудових затрат, витрат сировини, палива й електроенергії на виробництво продукції, зниження матеріаломісткості продукції і трудомісткості її виробництва; проведенням дослідних та експериментальних робіт з удосконалення техніки і технологій виробництва крупи. Бере участь у розробленні та впровадженні заходів щодо комплексної механізації та автоматизації круп'яних цехів, модернізації технологічного устаткування, скорочення строків освоєння нової техніки і технології, раціонального використання виробничих потужностей, зниження енерго- та матеріаломісткості продукції, підвищення ефективності виробництва, поліпшення якості продукції, наукової організації праці, атестації і раціоналізації робочих місць; у розробленні плану виробництва, проектів реконструкції підприємства; у промислових випробуваннях нових видів машин і устаткування, засобів механізації та автоматизації виробництва; у роботі комісій з приймання систем і устаткування в експлуатацію. Координує і спрямовує діяльність цехів. Готує резерв на заміщення вакантних посад по цехах.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази та інші керівні і нормативні матеріали щодо технологічної підготовки виробництва; профіль, спеціалізацію й особливості структури підприємства; перспективи технічного розвитку борошномельної промисловості і підприємства, досягнення науки і техніки в галузі виробництва борошна, правила організації і ведення технологічного процесу на млинах, крупозаводах; схеми технологічного процесу підготовки зерна до помелу та розмелу; технічні характеристики, конструктивні особливості і режими роботи устаткування, правила його експлуатації; вимоги, що ставляться до зерна та готової продукції, державні й галузеві стандарти на зерно і готову продукцію; засоби механізації та автоматизації виробничих процесів; вимоги наукової організації праці під час проектування технологічних процесів виробництва борошна; положення про атестацію та раціоналізацію робочих місць; порядок розрахунку економічного ефекту від упровадження раціоналізаторських пропозицій та винаходів; основи ринкової економіки, організації виробництва, праці й управління.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня: для магістра - не менше 2 років, для спеціаліста - не менше 3 років.
3. НАЧАЛЬНИК МЛИНА
Завдання та обов'язки. Керує, відповідно до законодавчих актів та Статуту підприємства, всіма видами діяльності борошномельного підприємства. Забезпечує виконання підприємством завдань, виробничих планів, програми оновлення продукції, плану капітального будівництва, усіх зобов'язань перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками. Організовує роботу й ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, спрямовує їх діяльність на виконання виробничих завдань з одержання борошна та манної крупи; раціональне використання устаткування та зерна, високу якість продукції, що виготовляється. Забезпечує вдосконалення виробництва, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва та якості продукції, упроваджуючи нову техніку, прогресивні технології, наукову організацію праці, виробництва й управління. Організовує виробничо-господарську діяльність підприємства на підставі застосування методів науково обґрунтованого планування, нормативів матеріальних, фінансових та трудових витрат, максимальної мобілізації резервів виробництва. Вживає заходів щодо забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, найкращого використання знань та досвіду робітників, створення безпечних і сприятливих умов праці, додержання вимог чинного законодавства про охорону навколишнього середовища. Здійснює заходи щодо соціального розвитку колективу підприємства, забезпечує укладання та виконання колективного договору. Вирішує всі питання в межах наданих йому прав і доручає виконання окремих виробничо-господарських функцій іншим посадовим особам - заступникам начальника млина, керівникам виробничих дільниць, а також функціональних та виробничих підрозділів підприємства. Забезпечує додержання законності в діяльності підприємства, активне використання правових засобів для вдосконалення управління.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, інші керівні та нормативні матеріали, що стосуються діяльності підприємства; профіль, спеціалізацію й особливості структури підприємства; перспективи технічного, економічного і соціального розвитку борошномельної галузі та підприємства; виробничі потужності підприємства; технологію виробництва продукції; порядок розроблення і затвердження планів виробничо-господарської діяльності підприємства; методи господарювання та управління підприємством; порядок укладання та виконання господарських договорів; досвід передових підприємств, вітчизняні та світові досягнення науки й техніки у борошномельній галузі; економіку, організацію виробництва, праці й управління; основи законодавства України; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професіями керівників нижчого рівня - не менше 5 років.
ФАХІВЦІ
1. КРУП'ЯР
Завдання та обов'язки. Бере участь в організації та забезпеченні виконання завдань з виробництва гречаної, вівсяної, кукурудзяної та інших видів круп. Здійснює контроль за додержанням режиму ведення технологічного процесу підготовки, оброблення зерна; правильною експлуатацією технологічного устаткування; раціональним використанням зерна згідно з розрахунковими нормами; виробництвом продукції встановленої якості. Бере участь у складанні зернової суміші на тривалий термін роботи з метою забезпечення ведення технологічних режимів на однорідній партії зерна; проведенні декадних та місячних зачищень. Складає відомості про перероблену кількість зерна та одержану продукцію, висівки, відходи і подає їх у бухгалтерію крупозаводу. Підготовляє та опрацьовує баланс за етапами або за всім технологічним циклом. Робить записи про недоліки в роботі устаткування. Вимагає додержання робітниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту. Складає плани розміщення устаткування, технічного оснащення та організації робочих місць, розраховує виробничі потужності та завантаження устаткування. Бере участь у розробленні технічно обґрунтованих норм виробітку, розраховує нормативи матеріальних витрат, економічну ефективність технологічних процесів. Розробляє технологічні нормативи, карти технічного рівня та якості продукції, іншу технологічну документацію, вносить зміни в технічну документацію у зв'язку з коригуванням технологічних процесів та режимів виробництва. Вивчає нові технологічні процеси виробництва крупи та сприяє їх упровадженню на підприємстві. Бере участь у складанні та виконанні організаційно-технічних заходів щодо освоєння виробничих потужностей, удосконалення технології та режимів виробництва. Контролює додержання технологічної дисципліни у виробничих підрозділах підприємства та правил експлуатації устаткування.
Повинен знати: систему організації та ведення технологічного процесу на борошномельних підприємствах; технологічні схеми оброблення зерна, руху готової продукції, висівок та відходів; основне технологічне устаткування на підприємстві та принцип його роботи; типові технологічні процеси і режими виробництва, стандарти, технічні умови та інші нормативні й керівні матеріали з проектування, розроблення та оформлення технологічної документації; методи проведення патентних досліджень; основні вимоги наукової організації праці під час проектування технологічних процесів і розміщення устаткування; основи економіки, організації праці й виробництва; основи законодавства про працю; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Круп'яр I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією круп'яра II категорії - не менше 1 року.
Круп'яр II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією круп'яра - не менше 2 років.
Круп'яр: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
2. ПИТЛІВНИК
Завдання та обов'язки. Бере участь в організації та забезпеченні виконання завдань з виробництва борошна та манної крупи. Здійснює контроль за додержанням режиму ведення технологічного процесу підготовки, розмелювання зерна; правильною експлуатацією технологічного устаткування; раціональним використанням зерна згідно з розрахунковими нормами, виробництвом продукції встановленої якості. Бере участь у складанні пропорції складових зернової суміші на тривалий термін роботи з метою забезпечення ведення технологічних режимів на однорідній помольній партії зерна; проведенні декадних та місячних зачищень. Складає відомості про перероблену кількість зерна і одержану продукцію, висівки, відходи та подає їх у бухгалтерію борошномельного підприємства. Підготовляє й опрацьовує баланс за етапами або всім технологічним циклом. Робить записи про недоліки в роботі устаткування. Вимагає додержання робітниками правил і норм охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту. Складає плани розміщення устаткування, технічного оснащення та організації робочих місць, розраховує виробничі потужності та завантаження устаткування. Бере участь у розробленні технічно обґрунтованих норм виробітку, розраховує нормативи матеріальних витрат, економічну ефективність технологічних процесів. Розробляє технологічні нормативи, карти технічного рівня і якості продукції, іншу технологічну документацію, вносить зміни в технічну документацію у зв'язку з коригуванням технологічних процесів та режимів виробництва. Вивчає нові технологічні процеси виробництва борошна та сприяє їх упровадженню на підприємстві. Бере участь у складанні та виконанні організаційно-технічних заходів щодо освоєння виробничих потужностей, удосконалення технологій та режимів виробництва. Контролює додержання технологічної дисципліни у виробничих підрозділах підприємства та правил експлуатації устаткування.
Повинен знати: систему організації та ведення технологічного процесу на борошномельних підприємствах; технологічні схеми розмелювання зерна, підготовки його до помелу, руху готової продукції, висівок та відходів; основне технологічне устаткування на підприємстві та принципи його роботи; типові технологічні процеси та режими виробництва; стандарти, технічні умови та інші нормативні й керівні матеріали з проектування, розроблення та оформлення технологічної документації; методи проведення патентних досліджень; основні вимоги наукової організації праці під час проектування технологічних процесів і розміщення устаткування; основи економіки, організації праці і виробництва; основи трудового законодавства про працю; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Кваліфікаційні вимоги.
Питлівник I категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією питлівника II категорії - не менше 1 року.
Питлівник II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) та підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією питлівника - не менше 2 років.
Питлівник: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи.
РОБІТНИКИ
1. АПАРАТНИК БОРОШНОМЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес очищення зерна та продуктів розмелу від металомагнітних домішок способом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загороджень на електромагнітних сепараторах, магнітних колонках. Регулює швидкість руху та товщину шару продукту, що надходить на очищення. Очищає установки магнітного захисту та збірники від металу. Збирає та здає лабораторії металомагнітні домішки. Зашиває мішки з готовою продукцією, висівками на мішкозашивальних машинах різних типів, крім установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає, контролює роботу магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин. Пришиває маркувальні ярлики, підносить шпагат та нитки, заправляє нитками мішкозашивальні машини. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації та устаткування від залишків зерна та продуктів його перероблення. Вмикає та вимикає устаткування, що обслуговує, усуває дрібні несправності в його роботі. Очищає, змащує, промиває устаткування та деталі. Бере участь у підготовці приміщень до газації. Прибирає робочу зону та устаткування.
Повинен знати: правила очищення зерна та продуктів розмелу від металомагнітних домішок, зашивання та маркування мішків з готовою продукцією та висівками на борошномельних заводах; принцип роботи магнітних установок, вентиляторів, циклонів мішкозашивальних машин та іншого аналогічного за складністю обслуговуваного устаткування; норми вантажопідйомності магнітних підков; способи очищення магнітних установок; місця змащування та змащувальні матеріали, що застосовуються.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (очищає зернову масу від домішок, очищає поверхню зерна "сухим" та "вологим" способами), здрібнює зерно на вальцьових верстатах, просіває продукти розмелу та збагачення круподунстових продуктів під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Затарює готову продукцію в мішки на ваговибійних апаратах різних типів, крім автоматичних карусельних установок. Зашиває мішки з продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу транспортерів, вентиляторів, фільтрів, аспіраційних установок, самопливних комунікацій, ваговибійних апаратів, крім автоматичних карусельних установок, мішкозашивальних машин на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує та спостерігає за роботою вальцьових верстатів, розсійників, зерноочисних, мийних та ситовіяльних машин під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Перевіряє правильність відважок, додержує стандартну вагу мішків з продукцією; бере участь у натягуванні та заміні сит. Налагоджує та регулює роботу обслуговуваного устаткування. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання продукту. Пускає та зупиняє обслуговуване устаткування. Виявляє несправності в роботі устаткування, що обслуговується, а також бере участь в їх усуненні. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування, що обслуговується.
Повинен знати: порядок очищення та розмелювання зерна, просіювання і збагачення круподунстових продуктів; правила маркування та зашивання мішків з готовою продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками; порядок затарювання готової продукції та відходів на ваговибійних апаратах різних типів, крім карусельних установок; будову та правила експлуатації транспортерів, самопливних комунікацій, вентиляторів, фільтрів, аспіраційних установок, мішкозашивальних машин, ваговибійних апаратів та іншого аналогічного за складністю устаткування, що обслуговується, види сит; способи виявлення та усунення несправностей у роботі устаткування, що обслуговується; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (очищає зернову масу від домішок, очищає поверхню зерна "сухим" та "вологим" способами) та просіває продукти здрібнення зерна на борошномельних заводах оббивного помелу. Веде технологічний процес очищення зерна, відокремлення домішок, що відрізняються питомою вагою, зволоження зерна на мийних машинах, збагачування крупок та дунстів, затарювання продукції в мішки на автоматичних карусельних установках на борошномельних заводах сортового помелу. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисних машин та розсійників на борошномельних заводах оббивного помелу, мийних, ситовіяльних машин, віджимних колонок, відстійників, кондиціонерів, автоматичних карусельних установок та іншого аналогічного за складністю устаткування на борошномельних заводах сортового помелу. Зачищає засіки зерноочисного відділення та цеху відходів. Забезпечує встановлений режим роботи устаткування, що обслуговується. Установлює та натягує сита на сепараторах та розсійниках. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання зерна, продуктів розмелювання. Регулює роботу устаткування, що обслуговується, бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування. Керує роботою апаратників нижчої кваліфікації.
Повинен знати: технологічний процес та схему підготовки зерна до помелу та просіювання продуктів розмелу на борошномельних заводах оббивного помелу; технологію процесу очищення зерна "вологим" та "сухим" способами; схему підготовки зерна до помелу, збагачення продуктів розмелювання на борошномельних заводах сортового помелу; порядок затарювання продукції на карусельних автоматичних установках; порядок заміни сит, їх номери та типи; будову та принцип роботи зерноочисних машин та розсійників на борошномельних заводах оббивного помелу, мийних ситовіяльних машин та карусельних установок на борошномельних заводах сортового помелу та іншого аналогічного за складністю устаткування, що обслуговується; типи та підтипи зерна, яке переробляється; показники (норми) якості зерна, готової продукції та відходів; порядок ремонту устаткування, що обслуговується; правила та черговість пуску і зупинки устаткування; методи контролю за роботою та способи виявлення несправностей у роботі устаткування, що обслуговується; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до помелу (кондиціонування зерна, приготування помельних партій до помелу), здрібнює зерно на вальцьових верстатах за режимом, який встановлено залежно від типу помелу на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна, просіювання продуктів здрібнення зерна на борошномельних заводах усіх видів помелів. Обслуговує, регулює, спостерігає та контролює роботу зерноочисного устаткування на млинах обдирного та одно-, двосортового помелів зерна, розсійників на борошномельних заводах усіх типів помелів, вальцьових верстатів на млинах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелів зерна пшениці та жита. Контролює якість підготовки зерна до помелу, здрібнює зерно та просіває продукти розмелювання; навантаження на устаткування та ефективність роботи машин на основі даних лабораторного аналізу, показань контрольно-вимірювальних приладів і органолептично. Забезпечує взаємодію устаткування зерноочисного, розмелювального та вибійного відділень. Забезпечує та контролює додержання норм виходу готової продукції. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Пускає та зупиняє устаткування, що обслуговується. Веде облік переробленого зерна, виробленої готової продукції та відходів. Веде технічну документацію. Бере участь у ремонті устаткування борошномельного заводу, керує роботою з натягування та заміни сит. Організовує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування, що обслуговується. Керує бригадою робітників на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна пшениці та жита.
Повинен знати: правила ведення технологічного процесу на борошномельних заводах оббивного, обдирного та одно-, двосортового помелу зерна пшениці та жита; схеми підготовки зерна до помелу та розмелювання його на борошно; будову устаткування борошномельних заводів, способи його ефективного використання; технологічні властивості зерна; найбільш оптимальні величини вологості зерна та режими перероблення типів та підтипів зерна; норми питомих навантажень на устаткування та способи їх регулювання; порядок проведення планово-запобіжного ремонту; порядок ведення обліку переробленого зерна, вироблення готової продукції та іншої документації; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 4 розряду - не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде та організовує технологічні процеси підготовки зерна до помелу та здрібнювання зерна за сталим режимом на особливо складному устаткуванні: млинах борошномельних заводів багатосортових помелів пшениці (хлібопекарських помелів, помелів твердої та м'якої високосклоподібної пшениці на борошно для макаронної промисловості) та на борошномельних заводах, млинах, оснащених комплектним високопродуктивним устаткуванням. Обслуговує, спостерігає та контролює з пульта керування за роботою зерноочисного устаткування, вальцьових верстатів та іншого особливо складного устаткування. Контролює хід технологічних процесів, якість підготовки зерна до помелу, додержання сталих режимів здрібнення, навантаження на устаткування. Регулює та налагоджує режим роботи обслуговуваного устаткування, системи пневматичного транспорту та аспірації. Розраховує норми виходу продукції. Забезпечує та контролює додержання норм виходу готової продукції. Пускає та зупиняє устаткування з пульта керування за допомогою засобів ручного керування. Веде облік кількості переробленого зерна, виробленої готової продукції та відходів. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та устаткування борошномельного заводу. Керує роботою бригади робітників на борошномельних заводах багатосортових помелів пшениці.
Повинен знати: правила організації та ведення технологічного процесу на борошномельних заводах багатосортових помелів пшениці та борошномельних заводах, оснащених комплектним високопродуктивним устаткуванням; будову та правила обслуговування пульта керування та контрольно-вимірювальних приладів; конструктивні особливості устаткування борошномельних заводів, методи його ефективного використання; правила і черговість пуску та зупинки устаткування з пульта керування та за допомогою засобів ручного керування; методи контролю роботи і способи виявлення та усунення несправностей у роботі борошномельного устаткування; порядок розрахунку виходу готової продукції; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника борошномельного виробництва 5 розряду - не менше 1 року.
2. АПАРАТНИК КРУП'ЯНОГО ВИРОБНИЦТВА
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес очищення зерна та продуктів лущення від металомагнітних домішок способом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загороджень на електромагнітних сепараторах, магнітних колонках. Регулює швидкість руху та товщину шару продукту, що надходить на очищення. Зашиває мішки з готовою продукцією на мішкозашивальних машинах різних типів, окрім установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає, контролює роботу магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин. Пришиває маркувальні ярлики. Підносить шпагат та нитки, заправляє нитками мішкозашивальну машину. Очищає установки магнітного захисту та збірники від металу. Збирає та здає в лабораторію металомагнітні домішки. Вмикає та вимикає обслуговуване устаткування, усуває дрібні несправності в його роботі. Очищає, змащує, промиває устаткування та деталі. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації та устаткування від залишків зерна та продуктів його перероблення. Бере участь у підготовці приміщень до газації. Прибирає робочу зону та обслуговуване устаткування.
Повинен знати: правила очищення зерна та продуктів лущення від металомагнітних домішок на крупозаводах; правила зашивання та маркування мішків з готовою продукцією; принцип роботи магнітних установок, вентиляторів, циклонів мішкозашивальних машин та іншого аналогічного за складністю устаткування; норми вантажопідйомності магнітних підков; способи очищення магнітних установок; місця змащування та змащувальні матеріали, що застосовуються.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес підготовки зерна до перероблення (очищення зернової маси від домішок, очищення поверхні зерна "сухим" способом, гідротермічне оброблення круп'яних культур), процесів лущення зерна та насіння круп'яних, бобових, олійних культур і просіювання продуктів лущення під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Сортує продукти лущення та крупи, сушить крупи на стрічкових конвеєрних сушарках. Затарює готову продукцію в мішки на ваговибійних апаратах усіх типів, окрім автоматичних карусельних установок, зашиває мішки з продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу крупосортувальних машин, стрічкових та конвеєрних сушарок, транспортерів, фільтрів, вентиляторів, аспіраційних установок, самопливних комунікацій, мішкозашивальних машин всіх типів, установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками, та іншого аналогічного за складністю обслуговування устаткування. Обслуговує та спостерігає за роботою пропарників, парових сушарок, варильних апаратів, розсійників та зерноочисних машин під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Перевіряє правильність відважок, додержання стандартної ваги мішків з продукцією. Бере участь у натягуванні та заміні сит. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання продуктів на обслуговуваному устаткуванні. Пускає та зупиняє обслуговуване устаткування. Виявляє несправності в роботі обслуговуваного устаткування та бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та обслуговуваного устаткування.
Повинен знати: технологічний процес сушіння та сортування крупи; порядок очищення, гідротермічного оброблення, просіювання та лущення зерна; правила маркування та зашивання мішків з готовою продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками; порядок затарювання готової продукції на ваговибійних апаратах усіх типів, окрім автоматичних карусельних установок; будову та правила експлуатації транспортерів, самопливних комунікацій, фільтрів, вентиляторів, аспіраційних установок, лущильних, крупосортувальних машин, парових сушарок, ваговибійних апаратів, окрім карусельних автоматичних установок, мішкозашивальних машин, установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками, способи усунення несправностей у роботі обслуговуваного устаткування; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією апаратника круп'яного виробництва 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес лущення зерна та насіння круп'яних, бобових, олійних культур, просіювання, шліфування та полірування крупи на машинах та механізмах різних конструкцій, просіювання продуктів лущення. Проводить гідротермічне оброблення, сушіння крупи на парових та інших сушарках. Затарює готову продукцію в мішки на автоматичних карусельних установках. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу лущильних, віяльних, шліфувальних, полірувальних установок та машин, розсійників, парових та інших сушарок, автоматичних карусельних установок та іншого обслуговуваного устаткування. Забезпечує встановлені режими роботи обслуговуваного устаткування, безперебійне та рівномірне подавання зерна та продуктів лущення. Встановлює та натягує сита на сепараторах та розсійниках. Регулює роботу обслуговуваного устаткування, бере участь у його ремонті. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та устаткування. Керує роботою апаратників нижчої кваліфікації.
Повинен знати: технологічні процеси лущення зерна та насіння круп'яних, бобових та олійних культур, провіювання, шліфування, полірування крупи, просіювання продуктів лущення, сушіння крупи; порядок затарювання продукції в мішки на автоматичних карусельних установках; показники (норми) якості зерна, готової продукції та відходів; номера та види сит; навантаження на устаткування та способи їх установлення з урахуванням потужності електродвигунів; будову обслуговуваного устаткування: лущильних, віяльних, полірувальних, шліфувальних, просіювальних машин різних конструкцій, карусельних автоматичних установок; порядок вмикання та вимикання устаткування під час пуску та зупинки крупозаводу; способи відновлення та ремонту абразивних робочих поверхонь; способи усунення несправностей у роботі устаткування та умови його ефективної роботи; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп'яного виробництва 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічний процес очищення зернової маси від домішок, гідротермічного оброблення круп'яних культур, лущення зерна, дроблення, шліфування, плющення, полірування крупи. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисних, лущильних, дробильних, шліфувальних, плющильних, полірувальних машин та механізмів. Налагоджує, регулює режими технологічних процесів: очищення, гідротермічного оброблення, лущення, дроблення, шліфування, плющення, полірування, сушіння крупи. Контролює якість продукції, що випускається, за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, даними лабораторних аналізів та органолептично. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Веде облік кількості виробленої продукції та відходів. Веде записи в змінному журналі. Бере участь у ремонті устаткування крупозаводу. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та обслуговуваного устаткування. Забезпечує взаємопов'язану роботу устаткування зерноочисного, рушального та вибійного відділень.
Повинен знати: правила ведення технологічних процесів на крупозаводах; найбільш оптимальні режими очищення, гідротермічного оброблення, лущення, дроблення, шліфування, полірування, сушіння крупи; вимоги до якості зерна, готової продукції, відходів; технологічні властивості зерна; будову устаткування крупозаводів, правила його ефективного використання; норми питомих навантажень на устаткування; норми виходу та якості крупи; методи контролю роботи машин, способи виявлення та усунення несправностей в їх роботі; правила та черговість пуску і зупинки устаткування; порядок проведення планово-запобіжного ремонту, заміни сит; порядок заповнення журналу обліку переробленого зерна, вироблення готової продукції; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп'яного виробництва 4 розряду - не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде та організовує технологічні процеси підготовки зерна до перероблення (сепарування, гідротермічне оброблення), лущення зерна, дроблення, шліфування, плющення та полірування крупи на високопродуктивному устаткуванні з пульта керування на гречкозаводах, рисозаводах, ячмінних заводах, з вироблення пшона, перлової, горіхової, кукурудзяної круп. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу зерноочисного устаткування, лущильних, дробильних, шліфувальних, полірувальних машин та іншого особливо складного устаткування. Контролює хід технологічного процесу, якість підготовки зерна до перероблення, додержання встановлених режимів процесу перероблення та норм виходу готової продукції, навантаження на устаткування за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, даними лабораторних аналізів та органолептично. Забезпечує безперебійну роботу устаткування зерноочисного, рушального та вибійного відділень. Регулює та налагоджує режим роботи обслуговуваного устаткування, систем пневматичного транспорту та аспірації. Веде розрахунки норм виходу продукції. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож та організовує їх своєчасний ремонт. Пускає та зупиняє устаткування крупозаводу з пульта керування та за допомогою засобів ручного керування. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та устаткування круп'яного заводу. Керує бригадою робітників.
Повинен знати: правила організації технологічних процесів на крупозаводах; схему підготовки зерна до перероблення та вироблення крупи; будову і правила обслуговування пульта керування та контрольно-вимірювальних приладів; конструктивні особливості устаткування круп'яних заводів; найбільш оптимальні величини вологості та режими перероблення типів та підтипів зерна круп'яних культур; порядок розрахунку виходів готової продукції; методи контролю та способи виявлення несправностей у роботі устаткування; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника круп'яного виробництва 5 розряду - не менше 1 року.
3. АПАРАТНИК КОМБІКОРМОВОГО ВИРОБНИЦТВА
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес дроблення (здрібнювання) грубих кормів, мінеральної, кормової та малоцінної харчової сировини, напівфабрикатів, очищення сировини та готової продукції від металомагнітних домішок способом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загороджень на електромагнітних сепараторах, магнітних колонках. Зашиває мішки з готовою продукцією на мішкозашивальних машинах різних типів, окрім установлених на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Приймає, переміщує, очищає та розподіляє сировину по силосах з урахуванням її якості, завантажує та вивантажує продукти і сировину із місткостей під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу найпростіших дробарок, транспортних механізмів, магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин. Бере участь в обслуговуванні та спостерігає за роботою найпростіших очищувальних машин, засобів переміщення, навантажувально-розвантажувальних пристроїв, правильним наповненням силосів. Пришиває маркувальні ярлики, підносить шпагат та нитки. Заправляє нитками мішкозашивальну машину. Очищає установки магнітного захисту від металу. Збирає та здає в лабораторію металомагнітні домішки. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації і устаткування від залишків сировини та готової продукції. Вмикає та вимикає обслуговуване устаткування, усуває несправності в його роботі. Регулює швидкість руху та товщину шару продукту, що надходить на очищення. Очищає, змащує, промиває устаткування та деталі. Прибирає робочу зону та устаткування. Бере участь у підготовці приміщень до газації.
Повинен знати: правила очищення сировини та готової продукції від металомагнітних домішок на комбікормових заводах; правила маркування та зашивання мішків з готовою продукцією; порядок транспортування, дроблення, сепарування на найпростіших механізмах; принцип роботи магнітних установок, вентиляторів, циклонів, мішкозашивальних машин та іншого аналогічного за складністю устаткування; норми вантажопідйомності магнітних підков; способи очищення установок магнітного захисту від металу; систему змащення та змащувальні матеріали, що застосовуються.
Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.
3-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічні процеси дроблення шроту, макухи та іншої сировини; сепарування, дозування мінералів на тарілчастих дозаторах, сушіння солі, крейди; затарювання готової продукції в мішки на всіх типах ваговибійних апаратів, окрім автоматичних карусельних установок. Зашиває мішки з продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками. Приймає, переміщує сировину, розподіляє її по силосах з урахуванням якості продукції за допомогою всіх видів транспортерів. Завантажує та вивантажує продукти та сировину з місткостей. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу дробарок, сепараторів, тарілчастих дозаторів, сушарок для солі та крейди, транспортерів усіх видів, фільтрів, навантажувально-розвантажувальних пристроїв, ваговибійних апаратів усіх типів, окрім автоматичних карусельних установок, мішкозашивальних машин на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками та іншого аналогічної складності обслуговуваного устаткування. Спостерігає за заповненням та випусканням зерна із силосів. Перевіряє правильність відважок, додержання стандартної ваги мішків з продукцією. Замінює сита на дробарках та сепараторах. Налагоджує та регулює роботу обслуговуваного устаткування. Забезпечує безперебійне та рівномірне подавання продукту. Пускає та зупиняє обслуговуване устаткування. Забезпечує нормальний санітарний стан робочих зон та обслуговуваного устаткування.
Повинен знати: технологію процесів дроблення шроту, макухи та іншої сировини, сепарування сировини, дозування мінералів, сушіння солі та крейди; порядок затарювання продукції на всіх типах ваговибійних апаратів, окрім автоматичних карусельних установок; правила зашивання мішків з готовою продукцією на лініях, оснащених автоматичними карусельними установками; правила заповнення силосів та подавання продуктів; будову та принцип роботи дробарок, сепараторів, тарілчастих дозаторів, сушарок для солі та крейди, фільтрів, ваговибійних апаратів, окрім автоматичних карусельних установок, та іншого аналогічної складності обслуговуваного устаткування; види сит та правила їх заміни; способи виявлення та усунення несправностей у роботі обслуговуваного устаткування; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією апаратника комбікормового виробництва 2 розряду - не менше 1 року.
4-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічні процеси гранулювання розсипного комбікорму, дроблення гранул на крупки та сортування за фракціями під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Веде технологічні процеси дозування компонентів комбікормів та білково-вітамінних добавок на тарілчастих дозаторах, дроблення зернової сировини, мелясування (приймання рідких компонентів, подавання їх у сховище, підігрів та подавання у виробництво), сушіння різних продуктів на шнекових сушарках, приготування збагачувальних сумішей для виробництва комбікормів для різних видів та вікових груп сільськогосподарських тварин і птахів на комбікормових заводах, оснащених тарілчастими дозаторами. Вибиває продукцію на автоматичних карусельних установках. Обслуговує, спостерігає та контролює роботу тарілчастих дозаторів, дробарок зернової сировини, змішувачів та іншого устаткування для виробництва меляси, шнекових сушарок, лінії приготування збагачувальних сумішей, грануляторів, спостерігає за заповненням силосів. Регулює подавання розсипного комбікорму, пари, зв'язувальних компонентів. Розраховує кількість мікродобавок та наповнювача для приготування збагачувальних сумішей. Зважує, просіює та змішує мікроелементи, вітаміни, антибіотики та наповнювачі. Забезпечує додержання встановленого режиму роботи обслуговуваного устаткування, регулює та налагоджує його роботу. Керує роботою апаратників нижчої кваліфікації.
Повинен знати: технологічні процеси та схеми дроблення зернової сировини, дозування компонентів комбікормів та білково-вітамінних добавок на тарілчастих дозаторах, приготування меляси та збагачувальних сумішей, сепарування, сушіння; порядок затарювання продукції на автоматичних карусельних установках; будову шнекових сушарок, автоматичних карусельних установок та іншого аналогічного за складністю обслуговуваного устаткування; асортимент та якість продукції; номенклатуру сировини для виробництва комбікормів, білково-вітамінних добавок, преміксів, збагачувальних сумішей, карбамідного концентрату; порядок ремонту обслуговуваного устаткування; правила та черговість пуску і зупинки устаткування; методи контролю роботи устаткування; правила підготовки приміщення до газації; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника комбікормового виробництва 3 розряду - не менше 1 року.
5-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде технологічні процеси дозування та змішування компонентів комбікормів, білково-вітамінних добавок та преміксів на комбікормових заводах, оснащених об'ємними дозаторами. Веде процеси гранулювання розсипного комбікорму на технологічних лініях; приготування збагачувальних сумішей для виробництва комбікормів; дроблення гранул на крупки та сортування їх за функціями; сушіння продукту на сушарках різних конструкцій; виробництва карбамідного концентрату на екструдерах. Обслуговує, налагоджує, регулює, спостерігає та контролює роботу об'ємних дозаторів, сушарок різних конструкцій, екструдерів. Налагоджує режим роботи устаткування за заданим рецептом комбікорму. Розраховує необхідну кількість сировини. Контролює якість виробленої продукції; навантаження на устаткування та ефективність роботи лінії. Забезпечує взаємопов'язану роботу устаткування технологічних ліній з виробництва комбікормів. Контролює додержання норм виходу продукції. Спостерігає за станом приводних пасів, огорож, організовує їх своєчасний ремонт. Веде облік переробленої сировини, виробленої готової продукції, некормових відходів. Веде змінний журнал та іншу документацію. Бере участь у ремонті устаткування комбікормових заводів. Організовує забезпечення нормального санітарного стану робочих зон та устаткування комбікормового заводу. Керує бригадою робітників.
Повинен знати: правила ведення технологічного процесу виробництва комбікормів на комбікормових заводах, оснащених об'ємними дозаторами; схему технологічного процесу дозування компонентів комбікормів, білково-вітамінних добавок та преміксів; будову устаткування комбікормових заводів, прийоми його ефективного використання; показники (норми) якості сировини, готової продукції; рецепти комбікормів; норми питомих навантажень на устаткування та способи їх регулювання; порядок проведення планово-запобіжних ремонтів устаткування; порядок заповнення журналу обліку переробленої сировини, вироблення готової продукції та іншої документації; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника комбікормового виробництва 4 розряду - не менше 1 року.
6-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде та організовує технологічні процеси дозування та змішування компонентів комбікормів, білково-вітамінних добавок та преміксів на комбікормових заводах, оснащених ваговими дозаторами та багатокомпонентними вагами. Обслуговує, спостерігає і контролює з пульта керування роботу вагових дозаторів, багатокомпонентних ваг та іншого особливо складного устаткування. Контролює з пульта керування за показаннями контрольно-вимірювальних приладів, результатами лабораторних аналізів та органолептично хід технологічних процесів дозування і змішування комбікормів, додержання заданих режимів, а також за навантаженнями на устаткування. Забезпечує взаємопов'язану роботу устаткування комбікормового заводу. Регулює та налагоджує режим роботи обслуговуваного устаткування, систем пневматичного транспорту та аспірації. Працює з перфокартами, перевіряє відповідність рецепта на перфокарті до зчитувального пристрою. Забезпечує автоматичний режим процесів дозування та змішування компонентів. Розраховує норми виходу продукції. Пускає та зупиняє устаткування комбікормового заводу з пульта керування або за допомогою засобів ручного керування. Організовує забезпечення нормальною санітарного стану робочих зон та устаткування комбікормового заводу. Керує бригадою робітників.
Повинен знати: правила організації та ведення технологічного процесу на комбікормових заводах, оснащених ваговими дозаторами та багатокомпонентними вагами; будову пульта керування, контрольно-вимірювальних приладів; норми та методи розрахунку норм виходу продукту та відходів; правила роботи з перфокартами; конструктивні особливості устаткування комбікормового заводу; технологічні властивості, найбільш оптимальні величини вологості перероблюваної сировини, готової продукції та вимоги до їх якості; слюсарну справу.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією апаратника комбікормового виробництва 5 розряду - не менше 1 року.
4. АПАРАТНИК ОБРОБЛЕННЯ ЗЕРНА
2-й розряд
Завдання та обов'язки. Веде процес очищення зерна від металомагнітних домішок шляхом вловлювання (витягування) їх за допомогою магнітних загорож, вмонтованих в устаткування. Приймає, переміщує, очищає, сушить та розподіляє зерно по силосах або на подальше оброблення з урахуванням його якості під керівництвом апаратника вищої кваліфікації. Веде процес спалювання палива в топках зерносушарок, обслуговує, спостерігає та контролює роботу магнітних установок, вентиляторів, циклонів. Бере участь в обслуговуванні та спостерігає за роботою транспортерів, найпростіших очисних машин та сушарок; спостерігає за правильним заповненням силосів. Регулює швидкість руху та товщину шару зерна, що надходить на очищення від металу. Очищає установки магнітного захисту та збірники від металу. Збирає та здає в лабораторію металомагнітні та інші домішки. Очищає аспіраційні та інші самопливні комунікації та устаткування від залишків зерна та відходів. Періодично очищає шахти, топки, форсунки зерносушарок. Зачищає зерносушарки, сепаратори та інше устаткування в разі зміни оброблюваної культури. Допомагає під час відбирання проб. Вмикає та вимикає обслуговуване устаткування, бере участь в усуненні дрібних несправностей. Бере участь у підготовці силосів, елеваторів та інших об'єктів до газації. Прибирає робочу зону та устаткування.